Какви са шансовете за споразумение с Великобритания на срещата в Брюксел
Какви са шансовете за споразумение с Великобритания на срещата в Брюксел / Guliver/Getty Images

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Мариано Рахой е уверен, че днес може да бъде постигнато споразумение между Брюксел и Лондон за реформиране на ЕС, предаде ТАСС.

"Утре (днес - бел. ред.) ще започнем работа малко по-късно, но мисля, че ще има споразумение", заяви Рахой пред журналисти след края на първия ден на срещата на високо равнище. Според испанския премиер споразумението е изгодно както за Брюксел, така и за Лондон. Рахой посочи, че неговата позиция не се е променила и той подкрепя британския премиер, за да може референдумът във Великобритания да бъде успешен и страната да остане в съюза.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви, че участниците в срещата в Брюксел са твърдо решени да постигнат споразумение за реформиране на общността, за което настоява Великобритания. Льовен каза, че стремежът е споразумението да бъде постигнато колкото се може по-скоро, но уточни, че бързането не трябва да навреди на качеството на споразумението.

Няма сделка между Брюксел и Лондон за реформи в ЕС

"Важно е Великобритания да остане в ЕС. Това е важно и за Европейския съюз, и за Великобритания, това е голяма и важна държава, и на нас не ни трябва ЕС, който не може да се държи заедно", заяви шведският премиер, цитиран от ТАСС.

Премиерът на Холандия Марк Рюте пък заяви, че срещата на високо равнище може да не постигне решение по реформите, за които настоява Великобритания.
"Имаме политически импулс. Ще бъде хубаво, ако на тази среща бъде постигната договореност, но винаги има вероятност това да не стане. Има още време до края на 2017 г., за да свика премиерът Дейвид Камерън своя референдум", посочи холандският премиер.

Камерън се надява да проведе референдума за членството на Великобритания в ЕС в началото на лятото, макар че първоначално обеща на британците допитването да се състои до края на 2017 г., припомня ТАСС.

Постигането на споразумение по реформирането на ЕС ще бъде по-сложно, отколкото се предполагаше по-рано, заяви премиерът на Ирландия Енда Кени след края на първия ден на срещата в Брюксел. "Ще отнеме повече време", посочи той.

Източник: БТА