/ БГНЕС
Македония сменя името и слага край на непримиримия спор с Гърция, пише британският в. "Гардиън".

Изданието отбелязва, че след десетилетия един от най-упоритите балкански спорове е приключил на брега на Преспанското езеро, като Македония и Гърция са подписали споразумение, официално възвестяващо нова епоха на мир. Вестникът коментира, че подписаният документ заличава и последната следа от старата Югославия, а с приемането на новото име Македония не само се преименува, но и в крайна сметка ще промени картата на Европа.

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

БГНЕС


Британското издание "Индипендънт" отбелязва, че церемонията на Преспанското езеро се е състояла, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас е оцелял при вот на недоверие. Изданието коментира също, че макар и подписано от министрите на външните работи на двете страни, сега споразумението ще трябва да бъде одобрено и от парламентите им, а в Македония ще има референдум. "Индипендънт" допълва, че документът, който беше обявен още във вторник, е бил посрещнат с протести и в двете страни.

В. "Дейли телеграф" коментира, че с подписването е сложена точка на спор, тровил отношенията между Гърция и Македония от 1991 г.
 

БГНЕС


Република Северна Македония е новото име 

Изданието допълва, че този спор е един от най-дълго продължилите дипломатически спорове в света, като е започнал преди 27 години с обявяването на независимостта на Македония, но корените му са векове назад. Вестникът коментира, че двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас, които са родени само с няколко месеца разлика през 1974 г., не са отстъпили пред силно враждебни реакции в своите страни, за да бъде сключено споразумението. Изданието допълва, че Скопие се надява да получи дата да започне преговори за присъединяване към ЕС на срещата на върха на съюза в края на месеца, както и покана за присъединяване към НАТО в средата на юли.
 

БГНЕС


ЕС, НАТО и ООН приветстваха споразумението за името на Македония

Американският в. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че подписаният документ проправя пътя за разширяване на ЕС и НАТО. Вестникът допълва, че въпреки подписването на споразумението и от двете страни на границата е имало ожесточение и изтъква в тази посока съпротивата срещу документа и в Гърция, и в Македония.

„Северна Македония” вече е факт? Не съвсем

В. "Файненшъл таймс" пише, че церемонията по подписването на споразумението е била помрачена от протести. Повечето от изданията определят споразумението като историческо.
 

БГНЕС


Германското списание "Шпигел" коментира, че Ципрас се надява с това споразумение да бъде възприет като политик от международна величина и че иска да влезе в учебниците по история като човекът, решил сложен национален проблем, който в продължение на четвърт век различни правителства не са могли да решат.
БТА