Йеменските бунтовници хуси са направили близо 23 атаки срещу търговски кораби от средата на ноември насам. Бойната групировка твърди, че целта им са кораби, свързани по някакъв начин с Израел, като целта е да окажат подкрепа на палестинците в ивицата Газа, въпреки че са били атакувани и плавателни съдове, които нямат никаква връзка с Израел, предаде Voice of America (VOA).

Превозните компании все по-усилено използват обходни маршрути и заобикалят Червено море и Суецкия канал, за да избегнат рисковете от нападения и отвличания.

Търговията вече е надолу с една трета, отчитат експерти.

Хутите нанесоха нов удар по кораб в Червено море

Вместо това, плавателните съдове заобикалят през южните брегове на Африка, което удължава маршрута и съответно е удвоил разходите на превозите от Азия до Северна Европа в последните дни.

Миналия месец, САЩ стартираха международна морска операция в Червено море, която цели да спре атаките на хусите и да осигури безпрепятствано корабоплаване.

Съветът за сигурност към ООН се събра в сряда във връзка с нападенията от йеменските бунтовници на фона на притеснения, че глобалната продоволствена сигурност е застрашена. Освен това, атаките на хусите могат да застрашат също и милиони хора в Йемен, както в региона.

Военният министър: Няма да пращаме кораби в Червено море

Посланикът на САЩ към ООН за управление и реформи Крис Лу обвини Иран, че подкрепя хусите, като им доставя комплексни оръжейни системи за хутите, включително безпилотни дронове, крилати ракети за наземно нападение и балистични ракети, използвани в атаките срещу плавателните съдове.

Техеран обаче отрича да подкрепя действията на хусите в Червено море. Междувременно, анализатори вече предупредиха, че йеменските бунтовници може да засилят атаките си.

Със забавянето на търговското корабоплаване заради обходните маршрути се очакват закъснения, които могат да траят от седмици до месеци.
 
Voice of America (VOA)