/ БГНЕС, архив
Йеменските хуси са отвлекли танкер в Червено море, като сред екипажа му има българи. Това съобщи Израел в неделя, обвинявайки Иран, че стои зад похищението на плавателния съд.

Израел: Йеменски бунтовници са пленили в Червено море танкер с българи на борда

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който изразява скок напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици, когато става въпрос за сигурността на глобалните морски маршрути“, се добавя в изявлението от офиса на израелския премиер Нетаняху.

Подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хуси напоследък твърдят, че са извършили редица нападения срещу страната и заплашиха да продължат, ако войната срещу "Хамас" в Газа не бъде прекратена.
 

хуси
БГНЕС


Кои са хусите (наричани още хути)

Групата “Ансар Аллах” завзе столицата на Йемен Сана през 2014 г. и контролират големи територии от страната. Тя е основана в началото на 1990-те в северната йеменска провинция Саада. След това, известните като “Вярващите младежи”, оказват отпор на влиянието на Саудитска Арабия, ставащо все по-силно в Йемен.

Въоръжената групировка има подобна на "Хизбула" и "Хамас" роля, преливайки влиянието си в политически амбиции.

Хусите, чийто представители представляват разклонение на шиитския ислям, се включиха във войната между Израел и "Хамас", която бушува на повече от 1600 километра от централата им в Сана, изстрелвайки безпилотни самолети и ракети. Част от подкрепяна от Иран "Ос на съпротивата", хусите се обединиха в подкрепа на палестинците и отвориха нов фронт за движението, което води война от осем години срещу оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Залива.
 

хуси
БГНЕС


Часове преди отвличането на танкера говорителят на йеменските хуси Яхия Сариа заяви в канала в "Телеграм" на бунтовниците, че те ще вземат на прицел всеки кораб, притежаван или използван от израелски компании, или пък плаващ под израелски флаг.

Лозунгът на хусите е: "Смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие за евреите и победа за исляма".

Йеменските бунтовници хуси обявиха, че са изпратили дронове по посока Израел

Хусите са важна част от "Оста на съпротивата", която се противопоставя на Израел и САЩ и извършва нападения в целия регион от 7 октомври. Подкрепяни от Иран иракски военни групировки обстрелват американските сили в Ирак и Сирия, а ливанската групировка "Хизбула" разменя огън с израелските сили на границата между Ливан и Израел.

Хусите демонстрираха своите способности с ракети и дронове по време на войната в Йемен чрез атаки срещу Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Водената от саудитците коалиция обвинява Иран, че въоръжава, обучава и финансира хусите. Групата отрича да е прокси на Иран и твърди, че разработва собствените си оръжия.
 

хуси
БГНЕС


В продължение на повече от година в Йемен цари относително спокойствие на фона на водените от ООН усилия за постигане на мир. Саудитска Арабия води разговори с хусите в опит да излезе от войната, тъй като Рияд се е съсредоточил върху икономическите си приоритети у дома. Атаките с ракети и дронове от страна на хусите срещу Израел обаче повишиха риска от конфликт за Саудитска Арабия.

Франция конфискува оръжия и противотанкови ракети от Иран за йеменските бунтовници хуси

През 2019 г. хусите поеха отговорност за атака, която временно извади от строя повече от половината от добива на петрол в Саудитска Арабия. САЩ заявиха, че Иран е отговорен за атаката, но Техеран отхвърли това обвинение.

Ето и хронологията на възхода на хусите

1990 г. - Северен и Южен Йемен се обединяват, за да станат една държава под ръководството на президента Али Абдула Салех.

1994 г. - Гражданска война, при която Салех възпрепятства отделянето на Юга, който иска да се отдели, тъй като усеща неравнопоставеност в отношенията със Севера.

2003-2009 г. - Хусите участват в шест въоръжени конфликта със силите на Салех и в един със Саудитска Арабия.

2011 г. - Протестите в Йемен, които са част от Арабската пролет, дестабилизират управлението на Салех, провокират разделение в армията и дават възможност на разклонението на терористичната организация "Ал Каида на Арабския полуостров" да завладее територии в Източен Йемен.

2012 г. - Салех се оттегля от властта в рамките на политически преход, подкрепен от страните от Персийския залив. Абд-Раббу Мансур Хади става временен президент и ръководи процеса по воденето на национален диалог, чиято цел е създаването на нова конституция.

2013-2014 г. - "Ал Каида на Арабския полуостров" извършва нападения на различни места в Йемен. Хусите превземат столицата Сана през септември 2014 г. с помощта на Салех и искат подялба на властта.

2015 г. - Хади се опитва да обяви приемането на нова конституция. Този ход обаче се натъква на съпротивата на Салех и хусите, които арестуват Хади. Хади обаче успява да избяга, като предприетите срещу него действия провокират през март намесата в конфликта на Саудитска Арабия, която влиза в него начело на военна коалиция. Сформирането на предвожданата от Рияд коалиция пък води до мобилизирането на хусите и на привържениците на Салех. Очертават се фронтови линии, които в продължение на години не претърпяват големи изменения.

2016 г. - "Ал Каида на Арабския полуостров" създава микродържава в региона на Мукала. Обединените арабски емирства оказват подкрепа на местни сили в битка, която слага край на управлението на "Ал Каида на Арабския полуостров". Гладът става все по-разпространено явление, след като предвожданата от Саудитска Арабия коалиция налага частична блокада на Йемен, като обвинява Иран, че доставя ракети на хусите - обвинение, което Техеран отхвърля. При въздушни удари на коалицията загиват цивилни, което провокира реакцията на правозащитни организации.

2017 г. - Броят на ракетите, изстреляни от хусите по територията на Саудитска Арабия, значително се увеличава. Салех минава на страната на коалицията, но е убит от хусите.

2018 г. - Сили, разполагащи с подкрепата на коалицията, напредват към брега на Червено море, за да превземат пристанището Ходейда, което е основен търговски хъб и през което идва хуманитарната помощ от чужбина. Стига се до патова ситуация на бойното поле. В Швеция са проведени мирни преговори, първите от две години, и страните в конфликта се споразумяват за примирие и за демилитаризиране на Ходейда. Започва работа по размяна на военнопленници.

2019 г. - Споразумението за Ходейда като цяло е изпълнено, но градът не е демилитаризиран. На други места насилието продължава. Обединените арабски емирства като цяло слагат край на участието си в конфликта, въпреки че продължават да оказват подкрепа на свои съюзници в Йемен, включително и на сепаратисти от Южен Йемен, които през август успяват да превземат Аден. С посредничеството на Рияд е постигнато споразумение за подялба на властта между сепаратистите и правителството на Хади, но изпълнението на това споразумение започва чак през следващата 2020 г.

2020 г. - Коалицията обявява примирие поради необходимост от борба с коронавируса. До окончателен край на конфликта обаче не се стига и насилието продължава, въпреки че страните в конфликта си разменят военнопленници.

2021 г. - Президентът на САЩ Джо Байдън обявява, че страната му вече не разглежда хусите като терористична организация. САЩ слагат край на подкрепата си за предвожданата от Саудитска Арабия коалиция. Хусите се фокусират върху офанзивата си срещу Мариб, последния бастион на правителството в Северен Йемен. Пратеници на ООН и САЩ се опитват да договорят прекратяване на огъня за постоянно, но страните в конфликта отказват да спрат сраженията. Саудитска Арабия и Иран започват директни преговори, касаещи най-вече Йемен.

2022 г. - Хусите нанасят ракетни удари и удари с дронове по ОАЕ, след като йеменски бойци, разполагащи с подкрепата на Емирствата, влизат в сражения с хусите в Шабуа и Мариб. В отговор коалицията нанася въздушни удари по Йемен.

През април президентът Хади отстъпва властта на президентски съвет, като това е част от опитите на Рияд да засили съюза срещу хусите. През същия месец страните в конфликта се договарят за примирие, чийто срок е удължен два пъти и изтича през октомври, без да е удължен отново. В Йемен обаче започва да царува относително спокойствие.

2023 г. - През март Иран и Саудитска Арабия се договориха да възобновят отношенията помежду си, което породи надежди, че може да се стигне до траен мир в Йемен.