/ iStock/Getty Images
ЕС, НАТО, САЩ и редица други страни излязоха с общо становище, осъждащо нападенията на йеменските шиитски бунтовници хуси срещу кораби в Червено море, предаде ДПА.

"Редицата атаки, извършени от територии в Йемен, контролирани от хусите, включително тези на 3 декември, когато в южната част на Червено море бяха нападнати три товарни морски съда, свързани с общо 14 страни, застрашават търговията и морската сигурност", се казва в съвместното комюнике.

Хусите не спират да нападат кораби в Червено море от миналия месец и се зарекоха да продължат да атакуват всякакви плавателни съдове, свързани с Израел, докато Газа не получи хуманитарната помощ във вид на продоволствие и лекарства, от която се нуждае.

"Няма оправдание за тези атаки, които далеч не засягат само страните, под чиито флагове, плават тези кораби, но и много други", се казва в общото становище.

За да защитят коридорите за корабоплаване през Суецкия канал, САЩ обявиха, че заедно с няколко държави ще подкрепят нова инициатива, носеща името Операция "Пазител на благоденствието", включваща Великобритания, Франция, Италия, Норвегия, Канада, Испания, Нидерландия и Бахрейн.

Германското правителство, което се присъедини към подкрепената от ЕС обща позиция, отправи отделен призив към Иран да предотврати нови атаки от страна на подкрепяните от Техеран бунтовници.

Тези нападения имат сериозно отражение върху международната търговия, а също и върху сигурността на корабоплаването, което е недопустимо, заяви говорителят на правителството в Берлин Щефен Хебещрайт.

Министерствата на външните работи и отбраната повториха отново, че възможността за евентуално участие на германски военни в оглавяваната от САЩ нова инициатива за сигурност все още се проучва.
Владимир Сахатчиев/БТА