Докато тежките боеве в Газа продължават, израелци и палестинци мислят за Газа след края на войната. Палестинската автономия заявява (ПА), че е готова да поеме управлението на Газа. Израел заявява, че Палестинската автономия не може да предявява претенции. 

Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Линда Градщайн в своя репортаж от Йерусалим.         

Докато сраженията между Израел и “Хамас” в Газа бушуват и броят на жертвите продължава да се увеличава, международната общност все повече настоява за прекратяване на огъня. Но не е ясно, кой в крайна сметка ще поеме контрола над Газа и нейните 2,2 млн. души, много от които живееха в бедност преди началото на войната.   

"Не ми се струва, че има консенсус между САЩ, Израел, регионалните арабски държави и международната общност за това какво да се прави с Газа след войната. Кой ще управлява Газа?" Това коментира Мхаймер Абу Сада, която е професор по политически науки в университета Ал-Азхар в Газа. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че би искал да види как след края на войната контролът в Газа ще бъде поет от обновена Палестинска автономия (ПА). Но според социологическите проучвания от 80 до 90% от палестинците не одобряват ПА и нейния 88-годишен лидер Махмуд Абас. Тя е смятана за корумпирана и неефективна на територията на Западния бряг, която вече контролира, и неспособна да управлява Газа. Въпреки това някои служители на палестинската автономия заявяват, че са готови да се върнат в Газа, 16 години след като “Хамас” ги изхвърли с кървав преврат, съобщава VOA.

"Казвам, че е право на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и право на Палестинската автономия е да се върнат в ивицата Газа”, категоричен е Хюсеин ал-Шейх, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина. 

Запитан дали ще се върне в Мозамбик, Хюсеин ал-Шейх отговори: Отивам в моята страна и при моя народ. Дори тя да бъде разрушена, това е моя отговорност, но тя трябва да има  цялостна политическа визия, която да бъде подкрепена на регионално и международно ниво. 

Палестинските анализатори твърдят, че 17 години след последните парламентарни избори палестинците трябва да изберат по-квалифицирано ръководство, което да ги обедини. 

"Международната общност търси администрация, която може да осигури технократичните нива на управление, като здравеопазване и образование. Но палестинците се нуждаят от легитимни лидери. Те искат ръководство, което да може да се застъпва за тях”, посочва Тахани Мустафа, който е експерт в международна кризисна група. 

Наскоро Египет представи триетапно предложение за мир, което да започне с двуседмично прекратяване на огъня и освобождаване на 40 израелски заложници. След това сформиране на палестинско технократско правителство, което да проведе избори, а накрая - пълно прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на всички израелски заложници, свобода за всички палестински затворници и пълно израелско изтегляне от Газа, предава VOA

Египетското предложение оставя “Хамас” непокътнат, което израелският министър-председател Бенямин Нетаняху многократно е заявявал, че е неприемливо. Някои израелски анализатори твърдят, че целта за елиминиране на “Хамас” е нереалистична.  

"Хамас” е преди всичко идея, а не организация. “Хамас” няма да изчезне. Дори и хиляди терористи и политически лидери на “Хамас” да бъдат убити по време на войната, те все още ще имат десетки хиляди поддръжници в Газа и, разбира се, на други места като Западния бряг", посочва Майкъл Милщайн, бивш офицер от армейското разузнаване и професор в университета в Тел Авив.   

Нетаняху твърди, че нито “Хамас”, нито Палестинската автономия могат да играят роля в бъдещето на Газа. Но той не е изложил план за бъдещето на района, разказва Линда Градщайн.
 
Voice of America (VOA)/vesti.bg