Москва избегна да осъди атаката на Иран срещу Израел, като същевременно призова израелските лидери да проявяват сдържаност, разказва Voice of America (VOA). Анализаторите казват, че изявленията на Кремъл предполагат, че Русия е избрала Иран като предпочитан партньор и е оставила деликатния дипломатически баланс, който култивира от десетилетия в региона.

Кремъл реагира на иранската атака срещу Израел със смесица от дипломация и възмездие.
Говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков направи изявление, предадено от агенция Ройтерс. "Изключително сме обезпокоени от ескалацията на напрежението в региона. Призоваваме всички страни в региона към сдържаност", каза той.

В публикация в социалните мрежи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува всякакви очаквания Русия да осъди Иран
за атаката.

Докато Израел, каза тя, не е критикувал украинските атаки на руска територия. Израел осъди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.
Според анализатори войната в Украйна е накарала Москва да се откаже от това, което описват като предишната си умерена позиция в Близкия изток, избирайки сега да покаже ясна подкрепа за Техеран. Истината е, че Москва много внимателно контролира и калибрира отношенията
с всички сили в Близкия изток сега. Промяната се дължи на контекста на войната в Украйна, при която Русия иска това, от което се нуждае и е готова да пожертва някои предишни връзки, за да постигне това, посочват анализатори.

Според наблюдатели, Русия изглежда е взела страна в конфронтацията в Близкия изток, сигнализирайки за нарастващото въздействие на пълномащабното нахлуване в Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)