/ БГНЕС
Извънредно положение бе обявено днес в Делхи заради токсичния смог, надвиснал над индийската столица вече трети ден, а качеството на въздуха се влошава с всеки изминал час, предаде Ройтерс.

Извънредно положение в Делхи заради токсичен смог
БГНЕС

Незаконното подпалване на стърнища в околните земеделски щати, изгорелите газове от автомобилите в града с недостатъчен обществен транспорт и прахът от строителни обекти създават всяка години такава криза. Сега тя се утежнява от настъпилото безветрие, казаха от националната метеорологична служба.

Извънредно положение в Делхи заради токсичен смог
БГНЕС

Апаратура за измерване на фините прахови частици (РМ 2,5), инсталирана на територията на посолството на САЩ в Делхи, е установила днес в 10 ч. сутринта равнище от 608, при безопасно ниво от 50. Час по-рано апаратурата е показвала 591.

Извънредно положение в Делхи заради токсичен смог
БГНЕС

РМ 2,5 са фини прахови частици с размер 30 пъти по-малък от диаметъра на човешкия косъм. При вдишване дълбоко в дробовете тези частици причиняват инфаркт, инсулт, рак на белите дробове и респираторни заболявания, посочва Ройтерс.

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

Агенцията отбелязва, че тези дни жители на Делхи се оплакват от главоболие, кашлица и възпаление на очите. Асошиейтед прес съобщи за акция на доброволци, които днес раздавали по улиците на града на желаещите филтърни маски за уста. Целта била гражданите да правят изявления за лошото състояние на въздуха.

Извънредно положение в Делхи заради токсичен смог
БГНЕС

ТАСС цитира вестник "Хиндустан дейли", че по решение на общинските власти от 13 до 17 ноември се въвежда ограничение на движението на автомобилите в Делхи от 8 до 20 ч. На четни дати ще имат право да се движат автомобили с четни номера, а на нечетни дати - с нечетни номера. През този период общественият транспорт ще работи в усилен режим, като властите ще следят таксиметровите шофьори да не увеличават тарифите си. В града вече е ограничено придвижването на товарни автомобили.

Апокалиптично: детската представа за Земята през 2067 година

Гостуващият в Индия британски престолонаследник принц Чарлз, придружен от съпругата си Камила, бе принуден да отмени днес посещение в едно училище. Заради лошия въздух училищата в Делхи са затворени, но височайшите гости изпълниха останалите си ангажименти за деня, включително посещение на мемориал в чест на индийските войници, загинали в Първата световна война.

Чарлз и Камила
Gettyimages

Чарлз и Камила пристигнаха вчера в Делхи на двудневна визита - последен етап от тяхна обиколка в Азия, която преди това ги отведе в Сингапур, Малайзия и Бруней, отбелязва АП.
БТА