Извънреден Съвет на НАТО обсъжда кризата в Грузия
Извънреден Съвет на НАТО обсъжда кризата в Грузия / БГНЕС

В централата на НАТО в белгийската столица ще се събере извънреден Съвет на НАТО на равнище министри на външните работи. Темата на Съвета, свикан по искане на САЩ, са събитията в Южна Осетия и възможните последствия от конфликта между Русия и Грузия върху отношенията НАТО - Русия. Наблюдатели казаха, че се очаква натовските външни министри да засвидетелстват политическа подкрепа за Грузия и да потвърдят обещанието за нейно бъдещо членство в съюза. Министрите ще преразгледат и връзките на алианса с Русия след "непропорционалното" използване на сила от нея в Кавказ.

В извънредната среща на Съвета на НАТО ще участва и българският министър на външните работи Ивайло Калфин. Както вече съобщи дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на Министерството на външните работи, след срещата той ще бъде домакин на неформална среща на Новата група на приятелите на Грузия. Тази група бе създадена още преди последните събития, довели до въоръжения конфликт между Русия и Грузия.

В навечерието на днешната среща руският представител в НАТО Дмитрий Рогозин съобщи, че Русия е решила да оттегли внесеното си миналата седмица искане за извънредно заседание на Съвета Русия-НАТО.

Дмитрий Рогозин изтъкна, че Москва ще следи внимателно какви решения ще бъдат взети от министрите на външните работи от НАТО. Ако тези решения не отчитат реалната обстановка, създала се между Русия и Грузия, постигнатите отношения между Русия и НАТО през последните години едва ли ще запазят сегашното си равнище, предупреди той.