Израелската офанзива в Газа продължава въпреки резолюцията на ООН
Израелската офанзива в Газа продължава въпреки резолюцията на ООН / снимкa: БГНЕС

Израел ще продължи офанзивата си в Ивицата Газа въпреки приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, в която се призовава за прекратяване на огъня, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Резолюцията е неприложима, се подчертава в изявление на кабинета на премиера Ехуд Олмерт и се посочва аргументът, че палестинският ракетен обстрел е продължил и днес. Вследствие на това израелската армия ще продължи да действа в защита на гражданите на страната и да изпълнява мисиите, които са й възложени, пише в текста.

Изявлението, което бе публикувано след среща на премиера с министрите на отбраната Ехуд Барак и на външните работи Ципи Ливни, е първа официална израелска реакция на резолюция 1680 на Съвета за сигурност. Малко преди това палестинското ислямистко движение Хамас също отхвърли резолюцията. Мотивът му бе, че тя не защитава интересите на палестинския народ.

Израелското Министерство на отбраната обяви временно прекратяване на огъня в ивицата Газа по хуманитарни причини, което започна в 13 ч. местно (и българско) време, предаде ДПА. Такова временно прекратяване на огъня се обявява за трети пореден ден. Първоначално бе предвидено то да започне в 12 ч., но началото му бе изместено с един час напред. Местни жители в Газа обаче се оплакаха, че недостигът на пари в брой затруднява купуването на храна. Единственото решение е в палестинската територия да бъде прехвърлено достатъчно количество пари, заяви високопоставен служител на Международния валутен фонд (МВФ).

Тричасовото временно прекратяване на огъня по хуманитарни причини беше нарушено от възобновяване на боевете в Ивицата Газа, съобщи ДПА, като се позова на служител от израелското Министерство на отбраната.

"Ние решихме да спазим временното прекратяване на огъня, но палестинците продължиха да стрелят. И ние, естествено, отвърнахме на огъня", каза Петер Лернер. 

Телевизионни репортажи показаха интензивни военни действия от страна на израелската армия в Ивицата Газа, докато траеше временното прекратяване на огъня, посочи ДПА.

Лернер заяви, че хуманитарните доставки се пропускат в района през контролно-пропускателния пункт "Керем шалом", но Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и трудоустрояването им /УНРУА/ и Международният червен кръст ограничават движението на своя персонал заради нападенията срещу служителите им и не отиват до КПП-то, за да взимат доставки, отбеляза ДПА.

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците в арабските страни след петъчните молитви, за да изразят своята подкрепа за хората в Газа и да осъдят продължаващата вече две седмици израелска офанзива в ивицата Газа, предаде ДПА. Протестиращите в Доха, Багдад и Аман носеха палестински знамена и скандираха лозунги в подкрепа на Газа.

Най-големия митинг се състоя в йорданската столица Аман, където десетки хиляди демонстранти носеха портрети на венецуелския президент Уго Чавес, който изгони посланика на Израел от страната. Протестиращи се събраха близо до израелското посолство и поискаха израелският посланик да бъде изгонен от Аман. Днешните прояви бяха организирани от родения в Египет, но живеещ в Катар виден ислямски теолог Юсеф ал Карадауи. Той призова днес да бъде "ден на подкрепа за Газа" и посъветва имамите в мюсюлманския свят да засегнат в днешните проповеди положението в Газа. /БТА/