/ Guliver/Getty Images
Министърът на отбраната на Израел обвини "Хамас" в "психологическа манипулация" по отношение на заложниците, след като ислямисткото движение заяви, че е готово да ги освободи в замяна на всички палестински затворници в Израел, предаде Франс прес.

Иранският президент: Израел пресече червените линии, ще бъдат въвлечени и други страни

Това е "част от тяхната психологическа манипулация, която тежи на цялата израелска нация. "Хамас" цинично използва скъпите за нас хора и осъзнава болката и натиска, на които ни подлага", заяви Йоав Галант на среща със семействата на заложниците.

По последни данни на израелските власти около 230 души, отвлечени от бойци на "Хамас" по време на нападението на израелска територия на 7 октомври, се намират в ивицата Газа. Тази безпрецедентна атака предизвика война, която до момента е отнела живота на хиляди хора.

„Хамас“ от Москва: Необходимо е прекратяване на огъня, за да бъдат освободени заложниците

Ръководителят на "Хамас" в ивицата Газа Яхия Синуар заяви в събота, че е готов "незабавно" да извърши размяна на държаните от неговото движение заложници срещу "всички палестински затворници" в Израел. Според Клуба на палестинските затворници - сдружение, което защитава техните права, около 5200 палестинци са в затвори в Израел, като 559 от тях излежават доживотни присъди.

"Действията ни на терен са част от усилията ни да върнем заложниците. Ако "Хамас" не почувства военен натиск, нищо няма да стане", добави Галант.
Любомир Мартинов/БТА