Израел и „Хамас” прекратяват враждата утре
Израел и „Хамас” прекратяват враждата утре / Снимка: БГНЕС
Израел се е съгласил издействаното с посредничеството на Египет примирие с палестинската групировка “Хамас” да влезе в действие утре в 6 часа сутринта местно време (3 ч. по Гринуич). Това съобщава представител на министерството на отбраната на Израел, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вчера Египет и "Хамас" обявиха за постигнатото споразумение, но Израел се въздържа от официално потвърждение, че то е сключено. Тази сутрин израелското обществено радио съобщи, че израелският премиер Ехуд Олмерт и министърът на отбраната Ехуд Барак са дали съгласие за примирие с „Хамас” в Ивицата Газа, но правителственият говорител Марк Регев отказва всякакъв коментар.

През изминалата нощ пратеник на израелското военно министерство е уточнявал в Кайро последните детайли по сделката, посочва Ройтерс.

Сирия подкрепя примирието, постигнато между палестинското движение ХАМАС и Израел, предаде АФП. "Подкрепяме това споразумение. Подкрепяме вдигането на блокадата на Ивицата Газа и ще видим дали израелците ще изпълнят, както се надяваме, тяхната част от ангажиментите по това примирие", заяви сирийският министър на външните работи Уалид Муалем в Делхи. Муалем придружава президента Башар Асад, който е на посещение в Индия. Сирийският министър добави, че между Израел и Сирия се готви нов кръг непреки преговори след контактите в Турция през уикенда, които той определи като успешни.