Хамас и Хизбула
Хамас и Хизбула / Guliver/Getty Images
Израелската армия е идентифицирала още хора, за които се смята, че са държани за заложници от "Хамас" в Газа, предаде ДПА.

Семействата на 229 заложници са били уведомени до днес, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Очаква се броят на заложниците да нарасне още, посочи говорителят.

Според израелски представители най-младият пленник е деветмесечно бебе, а най-възрастният е на 85 години.

Четирите заложнички, освободени от "Хамас", не са включени в тези данни, съобщи израелската армия. Според израелските сили за отбрана сред заложниците има граждани на 25 държави.

Бойците на "Хамас" предприеха координирани атаки срещу Израел на 7 октомври, нападайки гранични съоръжения и извършвайки масови убийства на цивилни. Повече от 1400 души бяха убити при атаките.

Почти три седмици след нападенията близо 100 души остават в неизвестност, заяви говорителка на израелското правителство. Идентифицирането на жертвите е затруднено, тъй като много от телата са обезобразени. Хагари каза, че сред убитите са и 310 израелски войници.

Израелската армия съобщи също, че е атакувала повече от 200 цели в ивицата Газа през изминалите 24 часа, включително тунели, използвани от бойците на "Хамас", както и оперативни щабове и площадки за изстрелване на ракети.

Израелските сили за отбрана посочиха, че сред убитите при израелски удари десетки членове на "Хамас" е и Мадхат Мубашар, високопоставен командир на ислямистката групировка, свързан с няколко бомбени и снайперистки атаки срещу израелски военни и цивилни.

Израелски дрон се е разбил снощи в ивицата Газа, поради "техническа повреда". Израелската армия съобщи, че няма опасност от дрона да бъде извлечена поверителна информация, но добави, че инцидентът се разследва.
Алексей Маргоевски/БТА