Излъчват филм за ликвидирането на Бин Ладен преди президентските избори в САЩ
Излъчват филм за ликвидирането на Бин Ладен преди президентските избори в САЩ / снимка: БГНЕС, архив

На 4 ноември каналът National Geographic ще излъчи премиерно филм за ликвидирането на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен, съобщи Асошиейтед прес.

Филмът "Seal Team Six: The Raid on Osama bin Laden" (Шести отряд на морските тюлени: набегът срещу Осама бин Ладен) на студиото "Уейнстейн къмпани и Волтидж пикчърс" ще се появи в ефира на тв канала два дни преди президентските избори в САЩ, в които президентът Барак Обама ще има за съперник републиканския кандидат Мит Ромни.

Единият от двамата директори на "Уейнстейн" - Харви Уейнстейн е прочут дарител за предизборната кампания на Обама, по време на която операцията срещу Бин Ладен беше шумно рекламирана като пример за лидерските качества на президента.

Президентът на National Geographic Хауард Оуенс отрече да има връзка между излизането на филма и гласуването на изборите на 6 ноември.

"Очевидно е, че не Харви определя програмата на телевизията", каза Оуенс. Той добави, че каналът "не е политически" и че филмът е посветен преди всичко на хората, участвали в операцията по ликвидирането на Бин Ладен в Аботабад в Пакистан, предава БТА. С премиерата National Geographic се стреми да даде силно начало на есенния сезон, обясни Оуенс.

Каналът взел под внимание и желанието на Уейнстейн да изпревари конкурентен филм за преследването на лидера на терористичната мрежа Ал Кайда от елитните части за специални операции на ВМС, а именно "Zero Dark Thirty" на режисьорката Катрин Бигълоу и сценариста Марк Боул, който излиза по кината в края на годината.

Оуенс обясни, че той и Уейнстейн са имали и преди това бизнес отношения.

През август в САЩ имаше бурен спор заради "Zero Dark Thirty" (чиято създателка Бигълоу е първата жена режисьор с награда Оскар), предизвикан от сенатора републиканец Питър Кинг, който твърдеше, че лентата ще помогне на Обама в навечерието на изборите. След тези изявления премиерата на филма беше пренесена от 12 октомври на 19 декември.