Десет от пътниците са били деца, а три от тях - бебета
Министърът на транспорта на Индонезия Буди Кария Сумади потвърди, че пътническият самолет на местната авикомпания "Шривиджая еър" е катастрофирал в Яванско море, предаде ТАСС.

Пътнически самолет с 56 души на борда падна в Яванско море (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Катастрофата е станала близо до остров Лаки", каза министърът. По-рано бе съобщено, че машината, "Боинг 737-500", летяла за Понтианак на остров Борнео, е загубила връзка с диспечерите.
 

По данни на китайската агенция Синхуа - на борда е имало 59 пътници. За по-малко от минута самолетът е загубил над 3000 метра височина, съобщава сайтът за проследяване на полетите Flightradar24. Това се случило четири минути след излитането на самолета от летището в Джакарта.
 

Полет SJ182 от Джакарта е летял към град Понтианак в провинция Западен Калимантан на остров Борнео (Калимантан). 
 

Местни жители са намерили заплетен сноп кабели и проводници, за които се смята, че са част от липсващ самолет. Това се е случило, след като са чути две експлозии.
 
 

Индонезийския флот е установил координатите на самолета Боинг 737-500 на индонезийската авиокомпания "Шривиджая еър", който изчезна от радарите след излитане от столицата Джакарта. В района са изпратени кораби, съобщи представителят на флота Абдул Расийд, цитиран от Ройтерс.

Координатите са установени и са предадени на всички флотски кораби в района, каза Расийд пред журналисти. Индонезийското министерство на транспорта уточни, че на борда на машината е имало 50 пътници и 12-членен екипаж, предаде Франс прес. Десет от пътниците са били деца, а три от тях - бебета.

Връзката със самолета беше изгубена няколко минути след излитането му. Той изпълняваше полет за Пантианак - админстративен център на индонезийската провинция Западен Калимантан.

Транспортното ведомство обяви, че в района на Яванско море, близо до малкия остров Лаки, където се предполага, че е паднал пътническият самолет, са седем патрулни кораби на морската и на бреговата охрана, предаде ТАСС.

Самолетът е бил в добро състояние, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на авиокомпанията Джеферсън Ървин Джаувена. Той уточни, че полетът е бил забавен с 30 минути при отлитането заради силен дъжд.   

От българското Министерство на външните работи съобщиха, позовавайки на на посолството ни в Джакарта, че не е имало чуждестранни граждани на изчезналия пътнически самолет, излетял от Джакарта за Понтианак в Индонезия.

Посланикът ни Петър Андонов се е свързал с МВнР на Индонезия, откъдето са потвърдили информацията. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до външния министър на Индонезия г-жа Рътно Марсуди във връзка с изчезналия пътнически самолет в страната.

„С тъга научих трагичната новина. В тези времена на скръб сърцата и мислите ни са с хората от приятелска Индонезия“, казва в писмото външният ни министър. Екатерина Захариева изразява съболезнованията си на опечалените семейства.
БТА