Индонезийските власти изгубиха връзка със самолет Boeing 737-500 на Sriwijaya Air, изпълняващ вътрешен полет. Според първоначалните данни самолетът се е разбил в Яванско море.

Агенция "Синхуа" съобщава, че бреговата охрана вече е открила мястото на катастрофата и останките от летателната машина. 


Пред местната телевизия Компас Ти Ви индонезийски правителствен представител каза, че рибари са открили подобен на отломка от самолет предмет във водите северно от Джакарта и е започнала издирвателна операция. Други телевизии също показаха кадри на предполагаеми отломки от падналя във водата самолет.

В медиите вече се появиха и снимки от предполагаемото място, където се е разбил самолетът. 
  Местни жители са намерили заплетен сноп кабели и проводници, за които се смята, че са част от липсващ самолет. Това се е случило, след като са чути две експлозии.


За по-малко от минута самолетът е загубил над 3000 метра височина, съобщава сайтът за проследяване на полетите Flightradar24. Това се случило четири минути след излитането на самолета от летището в Джакарта.
 

Полет SJ182 от Джакарта е летял към град Понтианак в провинция Западен Калимантан на остров Борнео (Калимантан). Самолетът Боинг 737-500 на авиокомпанията Sriwijaya Air е возел 56 пътници, включително пет деца и бебе и е загубил внезапно около 3 300 метра височина над Яванско море четири минути след излитане от столичното летище.

Министерството на транспорта на Индонезия съобщава, че е в ход разследване и са готови за акция по спасяване, след като е изгубен контакт с полета от Джакарта до Понтианак. Sriwijaya Air заяви, че все още събира по-подробна информация относно полета, преди да направи официално изявление.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, позовавайки на на посолството ни в Джакарта, че не е имало чуждестранни граждани на изчезналия пътнически самолет, излетял от Джакарта за Понтианак в Индонезия. Посланикът ни Петър Андонов се е свързал с МВнР на Индонезия, откъдето са потвърдили информацията.

Очаквайте подробности...