/ БГНЕС
Юлия Скрипал, дъщерята на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, е била отровена дни след като получила достъп до тайна банкова сметка със 150 000 лири стерлинги, пише британският в. "Дейли мейл".

Руски учен: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно

Парите в сметката принадлежали на брата на Юлия - Александър, който починал при мистериозни обстоятелства в Санкт Петербург миналата година.

Сумата била от продажбата на къща, която Александър имал във Великобритания със съпругата си Наталия. След като те се развели, Наталия продала имота и дала половината пари на Александър. Той ги внесъл в тайна сметка в неназована руска банка. След смъртта на Александър Сергей Скрипал получил достъп до сметката и в края на февруари дал пълномощно на Юлия, за да разполага с нея.

Скрипал и дъщеря му били отровени в дома им

Подробностите бяха разкрити от племенницата на Сергей Скрипал - 45-годишната Виктория Скрипал. Тя се готви тази седмица да пътува за Великобритания, за да посети Юлия Скрипал в болницата в Солсбъри. Британските власти се готвят да й издадат виза, така че тя да бъде първият член на семейството, който да се види с Юлия.

Юлия Скрипал вече е в съзнание и може да говори, твърдят медии

Виктория научила от руски дипломати, че Юлия вече отваря очи, може да се храни и да пие и дори да казва по няколко думи.

Виктория разказва, че Юлия имала тайнствен приятел, за когото имала намерение да се омъжи. Според Виктория той бил странен мъж, който живеел с Юлия в апартамента на баща й Сергей в Москва. След като Юлия Скрипал бе отровена в Солсбъри на 4 март, нейният приятел дори не се обадил на роднините й.

Русия поиска от Великобритания помощ в разследването на отравянето на Юлия Скрипал

Има предположения, че по неизвестни причини руските медии крият самоличността на този мъж, отбелязва британският вестник. Руски вестници посочиха, че приятелят на Юлия и майка му работели за компания, близка до руските тайни служби, допълва "Дейли мейл".
БТА