/ БГНЕС
Административен съд в Рим разреши на испански спасителен кораб със 160 мигранти да влезе в териториалните води на Италия, въпреки забраната на вътрешния министър Матео Салвини, предаде Ройтерс.

Германски съд забрани на Салвини да използва снимка на неправителствена организация

Хуманитарният кораб "Оупън армс" сезира съда да бъде допуснат в Италия с аргумента, че международното морско право му позволява да закара мигрантите на безопасно място.

Вчера Салвини заяви, че ще попречи на испанския кораб, както и на кораба на френски хуманитарни организации "Оушън вайкинг", да оставят в Италия общо над 500 мигранти, които са качили край бреговете на Либия.

Мадрид няма да даде убежище на 31 спасени непълнолетни африкански мигранти

Съдът в Рим прецени, че "Оупън армс" очевидно е поставен в "необичайно сериозна" ситуация. Поради това корабът трябва да бъде допуснат в италиански води и да се окаже незабавна помощ на най-нуждаещите се, постанови трибуналът.

Съдът обаче не посочва дали корабът може да пусне котва в италианско пристанище или мигрантите да дебаркират в Италия, отбелязва Ройтерс.

Първа спасителна операция за новия „Ocean Viking” в Средиземно море

Италианският вътрешен министър заяви в реакция, че ще продължи да отказва достъп на "Оупън армс". "Никога няма да бъда съучастник на трафиканти на хора", подчерта Салвини пред свои привърженици.

Италианското министерство на вътрешните работи каза по-късно в изявление, че ще обжалва съдебното решение на по-висша инстанция, тъй като съдът в Рим не е разполагал с всички отнасящи се до случая факти, когато го е постановил.

Малта не допусна хуманитарен кораб в свои води

"В продължение на дни "Оупън армс" остана в либийски и малтийски води, намесвайки се в други спасителни операции, и систематично събираше хора с политическата цел да ги докара в Италия", се отбелязва в текста.
БТА