/ БГНЕС
Съд в Германия забрани на италианския вътрешен министър Матео Салвини да публикува на своя профил в Туитър снимка, принадлежаща на германската неправителствена организация "Мишън лайфлайн", заяви съдебна говорителка, цитирана от ДПА.

Ако Салвини наруши решението на съда, ще му бъде наложена глоба до 250 000 евро или може дори да бъде осъден на затвор в Германия.

Италия не позволява на 135 мигранти да акостират

Въпросната снимка е направена от капитана на кораба "Лайфлайн" Фридхолд Улонска, който се ядосал, че Салвини използвал изображението при разпространението на своята антимигрантска политика. "Матео Салвини използва снимков материал, заснет от мен, в своята кампания на омраза срещу нас, спасителите на мигранти. Той не ме е питал за позволение", обясни той.
 
Улонска решението си да предяви обвиненията.

Папата изрази опасенията си срещу национализма в Европа

Председателят на "Мишън лайфлайн" Аксел Щайер каза, че организацията ще действа по подобен начин в бъдеще в случаи на нарушаване на авторските права. Съдебната говорителка заяви, че решението се отнася за публикации в Германия.

Салвини каза, че полага усилия да не позволи на два спасителни кораба да доведат в Италия над 500 мигранти, посочва Ройтерс. "На работа съм в министерството тази сутрин, за да предотвратя слизането на сушата на над 500 мигранти от два кораба на неправителствени организации, една френска и една испанска", написа той във Фейсбук.

"Ще ви известя за резултата. Няма да се откажа", закани се Салвини.
 


По думите му Либия е предложила да вземе обратно мигрантите, които са на кораба "Оушън вайкинг", а корабът "Оупън армс" трябва да отиде в Испания. ООН призова европейските държави спешно да приемат над 500-те мигранти, спасени в Средиземно море, отбелязва АП.

Салвини поиска предсрочни парламентарни избори в Италия

Специалният пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците Венсан Коштел каза, че "това е надпревара с времето". Той заяви, че "идват бури и условията само ще се влошат".
 
БТА