Папа Франциск
Папа Франциск
Папа Франциск изрази опасенията си срещу европейския национализъм в интервю, публикувано само ден, след като крайнодесният вътрешен министър на Италия се опита да затегне хватката си върху правителството, съобщава АФП.

Матео Салвини, чийто призив по време на митинги е „Италианците първо“, оттегли подкрепата си от коалиционния парламент в четвъртък и призова за провеждането на предсрочни избори. Той се опита да създаде „суверенистичен“ фронт, който да оспори правомощията на органите на Европейския съюз преди евроизборите по-рано тази година.

Салвини поиска предсрочни парламентарни избори в Италия


В интервюто, публикувано във вестник „Стампа“ папата предупреди, че „суверенизмът разкрива нагласи, клонящи към изолация“. Той сравни надигащият се национализъм в Европа с 30-те години на миналия век, когато нацисткият лидер Адолф Хитлер пое властта в Германия.

"Загрижен съм, защото чуваме изказвания, които приличат на тези на Хитлер през 1934 г." Първо ние ... Ние ...Ние. Това са плашещи мисли", каза папата.

82-годишният Франциск е преживял годините на дясната диктатура в родната си Аржентина. „Суверенитетът трябва да бъде защитаван, но отношенията с останалите
БГНЕС