/ БГНЕС
Испания обяви за недопустимо искането за убежище за 31 спасени в Средиземно море непълнолетни мигранти, представено от испанската неправителствена организация "Проактива", която ги спаси, като изтъкна, че то е юридически невалидно, предаде Франс прес.

Капитанът на кораба на НПО "Проактива Оупън армс" Марк Реиг внесе в понеделник искане за убежище в посолството на Испания в Малта за 31 непълнолетни африкански
мигранти.

Малта не допусна хуманитарен кораб в свои води


Испанският министър на развитието Хосе Луис Абалос обаче, който е трети в йерархията на Испанската социалистическа работническа партия, заяви по телевизия Телесинко, че капитанът на плавателния съд не разполага с юридически правомощия за това. Съгласно закона за правото на убежище, искането трябва да бъде внесено лично или чрез юридически акредитирани представители.

Около 150 други мигранти, спасени в централното Средиземноморие, в момента се намират на борда на хуманитарния кораб "Оупън армс" край италианския остров Лампедуза.

Италия въвежда глоба от 1 милион евро за спасяване на бежанци


Малта и Италия отказват достъп на кораба до свои пристанища. Деветима мигранти от "Оупън армс" обаче успяха в неделя да слязат на брега: осем от тях бяха откарани с хеликоптер към Малта и един към Лампедуза.


Министър Абалос припомни, чу съгласно международните споразумения, спасени в морето мигранти трябва да бъдат откарани до най-близкото безопасно пристанище. В случая с "Оупън армс", "това е отговорност на Италия", посочи той.
 "Ако беше отговорност на Испания, щяхме да го направим", подчерта министърът. През последните дни министрите в социалистическото правителство на Педро Санчес не престават да защитават позицията на Испания, като изтъкват, че миналата година бреговата охрана е спасила 50 000 мигранти.

"Не е правилно да бъде обвинявано правителството на Испания или да се поставя под въпрос нейната репутация във връзка със спасяването", настоя Абалос.

Няколко известни актьори - американецът Ричард Гиър и испанските звезди Антонио Бандерас, Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, наскоро изразиха подкрепа за "Проактива Оупън армс".

Ричард Гиър посети блокирани в Средиземно море мигранти (ВИДЕО)

Бардем призова премиера Санчес да оглави процес по разпределяне в европейски държави на мигранти, спасени от НПО.

"Вярваме, че Испания е подходяща държава като страна на произход на "Оупън армс", която върши изключителна работа в защита на човешкото достойнство", изтъкна актьорът във видео, публикувано в Туитър.
 
БТА