Ocean Viking
Ocean Viking / БГНЕС
Спасителите от „SOS Méditerranée” и „Лекари без граница” проведоха първата си спасителна операция с новия кораб, съобщава „Шпигел”. Те качиха на борда на кораба 85 души.

„Ocean Viking” е новият кораб на неправителствените организации SOS Méditerranée” и „Лекари без граница”, който проведе своята първа спасителна операция в Средиземно море.

Италия ще глобавя по-солено благотворителни организации, спасяващи мигранти

Корабокрушенците са били открити от самолет на в гумена лодка близо до либийския бряг. В лодката е имало 85 човека, сред които четири деца, казват от неправителствената организация. Корабът ще остана района в готовност да спаси изпаднали в беда хора.
 


„Днешната спасителна операция показа, че има спешна необходимост от спасителни кораби в Средиземно море. Тази хуманитарна криза не може да бъде преодоляна само с помощта на частни спасителни организации”, заяви представител на „Лекари без граница”

Малта не допусна хуманитарен кораб в свои води

Корабът, плаващ под норвежки флаг, беше пуснат на вода преди няколко дни в Марсилия. До миналата година неправителствените организации плаваха с кораба „Аквариус”.

Няма яснота, къде ще бъдат отведени спасените. Вътрешният министър на Италия Матео Салвини – твърд противник на приемането на мигранти, обяви, че „Ocean Viking” няма да може да акостира на нито едно италианско пристанище. В своя профил в Туитър говори за 80 човека и публикува хаштаг #portichiusi (затворени пристанища).

Неговото министерство се обърна към испанското правителство да приеме мигрантите от борда на „Open Arms”. Този кораб, собственост на хуманитарната организация „Proactiva Open Arms” чака от една седмица в Средиземно море заедно със 121 души на борда.
 
 
БГНЕС