Ислямска държава пое отговорност за кървавия атентат в Ница
Ислямска държава пое отговорност за кървавия атентат в Ница / Guliver/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за кървавия атентат с камион в Ница по време на празненствата по случай френския национален празник 14 юли. Това съобщи агенция Амак, свързана с джихадистката организация, предаде АФП.

В четвъртък вечерта в Ница бяха убити 84 души, а 202 бяха ранени, 52-ма от които все още са в критично състояние, сочат данни на АФП. Сред жертвите има 10 деца и юноши.

"Изпълнителят на операцията (...) в Ница, Франция, е войник на "Ислямска държава". Той извърши операцията в отговор на призивите да бъдат взети за мишени хората от страните в коалицията, която се бие срещу ИД", твърди Амак, като се позовава на източник от службите за сигурност.

Кой е извършителят на атентата в Ница?

Френският Съвет по сигурността и отбраната начело с президента Франсоа Оланд заседава тази сутрин в Елисейския дворец. Съвещанието е свикано във връзка с трагедията в Ница, информира пресслужбата на държавния глава, цитирана от ТАСС. В срещата участват премиерът Манюел Валс, министрите от силовия блок, шефовете на тайните служби и висши военни. Извикан е и министърът на здравеопазването Марисол Турен.

Веднага след това съвещание Оланд ще председателства разширено заседание на правителството, също посветено на ситуацията в Ница, с участието на всички министри и шефове на ведомства.

Ислямска държава пое отговорност за кървавия атентат в Ница
netinfo

По-рано днес френската полиция задържа четирима души от антуража на масовия убиец в Ница във връзка с разследването на атентата, съобщи АФП. Според осведомителните агенции властите се опитват да изяснят дали 31-годишният тунизиец Мохамед Лауайеж-Булел - шофьор на камиона убиец, е действал сам или е имал съучастници. Арестувана е и бившата му съпруга.

Масовият убиец от Ница посещавал Италия миналото лято

Според натоварения с антитерористичните дела прокурор Франсоа Моленс извършителят не е бил изобщо картотекиран от френските разузнавания, затова пък е стар познайник на френското правосъдие във връзка със "заплахи, насилствени действия, кражби и нанасяне на щети" през периода от 2010 до 2016 г.

По думите на баща му тунизиецът е страдал от депресия в началото на 2000-те и не е бил религиозен. "От 2002 до 2004 г. той имаше проблеми, които предизвикаха нервна депресия. Ставаше избухлив, крещеше, чупеше всичко наоколо", заяви за АФП Мохамед Мондер Лауайеж-Булел в тунизийския град Мсакен, откъдето е родом и синът му.

Редица френски всекидневници се питат днес как е могло 19-тонният хладилен камион да навлезе в разгара на празненствата в пешеходна зона, охранявана от сили на реда по време на обявено извънредно положение, отбелязва агенцията.

Източник: БТА