Извършителят на атаката в Ница е идентифициран като Мохамед Лахуаедж Бухлел, жител на южния френски град, съобщи местният вестник "Нис матен", цитиран от ТАСС. Мъжът е родом от Тунис.

Тунизийските власти нямат информация той да е имал радикални или ислямистки възгледи.

Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)

Телевизия Бе Еф Ем Те Ве съобщава, че 31-годишният Булел, който е роден в предградие на тунизийския курортен град Сус, нямал двойно гражданство, както беше съобщено по-рано днес. Той имал само тунизийско гражданство и разрешително за пребиваване във Франция.

Адресната му регистрация е в Ница и е познайник на полицията за домашно насилие, заплахи, кражба, употреба на оръжие, но не и за тероризъм. Булел е в процес на развод със съпругата си, от която има три деца. Съпругата му вече е задържана под стража. Разследващите ще се опитат да разберат от нея дали нападателят е имал съучастник.

Съседи на Булел споделят, че той им изглеждал повече заинтересован от хубавите жени, отколкото от религията. Те го описват и като депресиран и нестабилен човек, но смятат, че това се дължало на краха с брака му и на финансови проблеми. Един от съседите разказва, че не му харесвал настойчивия начин, по който Булел гледал дъщерите му.

От една година Булел е имал разрешително за правоуправление на тежкотоварен камион. Той работел като доставчик във фирма, но преди един месец имал инцидент. Заспал на волана и предизвикал пътнотранспортно произшествие. Тогава бил задържан под стража.

Мотоциклетист опитал да спре камиона на нападателя в Ница (ВИДЕО)

Френската телевизия Ем 6 съобщава, че крайбрежният булевард е бил затворен за движение, но камионът, управляван от нападателя Мохамед Булел, е бил пропуснат да мине, защото той е излъгал, че карал сладолед за хората, събрали се там за националния празник на Франция.

В камиона-убиец бяха открити шофьорска книжка, мобилен телефон, банкова карта. Претърсен беше дома на Булел, намиращ се в северната част на Ница.

Френската телевизия "И теле" твърди, че в камиона са открити и документите за самоличност на още един човек. Апартаментът на Бухлел в града е бил претърсен от полицията тази сутрин.

Българи, свидетели на трагедията в Ница: Беше касапница (ВИДЕО)

По последни данни при атаката в Ница са били убити 84 души, а 18 ранени се намират в критично състояние. Заместник-началникът на полицията в Ница е загинал при атаката, съобщи още вестник "Нис матен", цитиран от ТАСС.

Нападателят бе застрелян от полицията.

Около 50 души се борят за живота си след нападението в Ница

До момента никой не е поел отговорност за атаката. Според експерти тя носи почерка на джихадистката групировка "Ислямска държава", която извърши атентатите в Париж на 13 ноември.

Френският президент Франсоа Оланд определи случилото се като терористичен акт. В страната е обявен тридневен национален траур.

Източник: БТА