Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)
88454
Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)
Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)
  • Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)
  • Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)

84 души, сред които 10 деца, загинаха, а 202-ма бяха бяха ранени при атентат във френския курортен град Ница. 52 души са в критично състояние.

Камион се вряза в събрали се за празненство хора по време на фойерверките по случай отбелязването на Деня на Бастилията - френския национален празник. Президентът Франсоа Оланд определи случилото се като терористичен акт. В страната е обявен тридневен национален траур.

По сведения на очевидци шофьорът е направил няколко захода, опитвайки се да бутне колкото се може повече хора. Нападателят е застрелян от полицаите. Извършителят на терористичната атака е стрелял няколко пъти с пистолет преди да бъде убит от полицията, предаде Франс прес, като се позова на добре осведомени източници. Кадри в Туитър показаха как хора бягат панически след врязването на камиона в тълпата.

В камиона, с който бе извършено нападението, били открити неактивна граната и фалшиви дълги огнестрелни оръжия. Това съобщава АФП, като се позовава на добре осведомени източници. По-рано кметът на Ница Кристиан Естерози съобщи, че в камиона са открити пистолети и други оръжия, но не даде повече подробности, тъй като това е работа на прокуратурата.

Антитерористичният отдел на парижката прокуратура се самосезира във връзка с атаката. До момента никой не е поел отговорност за атаката. Според експерти тя носи почерка на джихадистката групировка "Ислямска държава", която извърши атентатите в Париж на 13 ноември.

Сред жертвите има и чуждестранни граждани

Идентифицирани са първите чуждестранни жертви: двама американци, гражданка на Швейцария, една руска студентка, една арменка и един украинец. Според ТАСС загиналите арменки са две. Белгийското външно министерство посочи, че няма вест от около 20 белгийски граждани.

Сред десетките ранени има поне един британец и двама румънци, които са в болница. Естонското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес, съобщи за двама ранени естонци.

Свидетелка на терора в Ница: Чуваха се писъци и изстрели, беше голям хаос

Българи, свидетели на трагедията в Ница: Беше касапница (ВИДЕО)

Българка, която живее в Ница: Градът се опитва да се събуди, но всички са в шок

Ница осъмна като във филм на ужасите, твърди българин

Няма данни за пострадали български граждани при трагедията в Ница, съобщиха рано сутринта след случилото се от пресцентъра на Министерство на външните работи. От институцията посочиха, че българските дипломатически представителства остават във връзка с местните власти.

Кирил Георгиев от Ница: Не съм ранен при атентата, всичко е наред

Премиерът Бойко Борисов съобщи по-късно, че има един леко пострадал българин при терористичния акт в Ница, който не е потърсил болнична помощ. Информацията дошла от българския посланик във Франция.

Кой е извършителят на атентата в Ница?

Извършителят на атаката е идентифициран като 31-годишният Мохамед Лахуаедж Бухлел, жител на южния френски град, съобщи местният вестник "Нис матен", цитиран от ТАСС. Мъжът е родом от Тунис. Тунизийските власти нямат информация той да е имал радикални или ислямистки възгледи.

Телевизия Бе Еф Ем Те Ве съобщава, че 31-годишният Булел, който е роден в предградие на тунизийския курортен град Сус, нямал двойно гражданство, както беше съобщено по-рано днес. Той имал само тунизийско гражданство и разрешително за пребиваване във Франция.

Нападателят обаче нямал вид на религиозен човек - изглеждал по-заинтересован от хубавите жени, отколкото от религията

Адресната му регистрация е в Ница и е познайник на полицията за домашно насилие, заплахи, кражба, употреба на оръжие, но не и за тероризъм. Булел е в процес на развод със съпругата си, от която има три деца. Съпругата му вече е задържана под стража. Разследващите ще се опитат да разберат от нея дали нападателят е имал съучастник.

„В града е въведен специален план за действие, предвиден за ситуации, когато има множество жертви", заяви говорителят на вътрешното министерство на Франция Пиер Анри Бранде.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че атаката е с неоспорим терористичен характер. В извънредна пресконференция той съобщи, че сред загиналите има и деца.  "Ужасени сме от това, което се случи в Ница, след атаките от януари и ноември 2015 г. Франция ще остане силна и ще продължи битката с тероризма", заяви Оланд.

Ница осъмна като във филм на ужасите, твърди българин

В изявление към нацията Оланд съобщи, че 10 000 военни ще помогнат за сигурността в страната. „Операция „Сантинел" по военно патрулиране продължава на високо ниво, с участието на 10 хил. души. Те ще оказват подкрепа на полицията и жандармерията", заяви френския президент.

Удължава се и извънредното положение в страната с още три месеца. То бе въведено през ноември след терористичните атаки в Париж и трябваше да бъде вдигнато на 26 юли.

Тридневен траур във Франция след нападението в Ница

Заради трагедията в Ница във Франция е обявен тридневен национален траур от събота до понеделник, обяви премиерът Манюел Валс, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА