/ iStock/Getty Images
Иран заяви, че е поискал от американските и френските власти оборудване за разшифроване на информацията от черните кутии на сваления украински самолет, което предизвика гняв у страните, които настояват те да бъдат анализирани в чужбина, предава Reuters.

Канада, 57 от чиито граждани са сред 176 души, загинали при катастрофата, заяви, че Франция трябва да оперира с черните кутии, като една от малкото държави с тази възможност. Киев иска устройствата да бъдат изпратени в Украйна.

Техеран, вече въвлечен в продължително противопоставяне със Съединените щати заради ядрената си програма, което премина в размяна на военни удари този месец, даде смесени сигнали дали ще предаде черните кутии.

Служител на иранската авиационни служби заяви в събота, че те ще бъдат изпратени в Украйна, само за да се откаже от обещаното ден по-късно, заявявайки, че те ще бъдат анализирани в Иран.

Две ракети са поразили украинския самолет край Техеран

„Ако бъдат осигурени подходящи средства и оборудване, информацията може да бъде извадена и реконструирана за кратък период от време“, заяви Иранската организация за гражданска авиация във втория си предварителен доклад за бедствието, публикуван късно в понеделник.

Списък на оборудването, от което Иран се нуждае, е изпратен на френската агенция за аварии BEA и Националния борд за безопасност на транспорта в САЩ, съобщи иранската авиационна организация.

„Досега тези страни не са дали положителен отговор за изпращането на оборудването до (Иран)“, се казва в съобщението. В него се казва, че две ракети „ТОР-М1 земя-въздух“ са изстреляни минути след излитането на украинския самолет от Техеран.
Агенция "Фокус"