/ iStock/Getty Images
Иран призна за свалянето на машината едва на 11 януари
Две ракети са били изстреляни по посока на самолета Боинг 737 на авиокомпания Украински международни авиолинии, свален край Техеран на 8 януари от иранските военновъздушни сили. Това се казва в доклад от предварителното разследване на Иранската организация за гражданско въздухоплаване, предаде Франс прес.

"Разследващите са получили достъп до информации на генералния щаб и са открили, че две ракети М1-TOR са били изстреляни по посока на самолета от север", се казва в доклада.

Транспортираха телата на загиналите в авиокатастрофата украинци в Киев

"Ефектът на това изстрелване на ракети върху инцидента със самолета и анализът на тези действия са в процес на разследване", се казва още в доклада.

Иран призна за свалянето на самолета едва на 11 януари. Тогава ръководителят на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Амир Али Хаджизаде пое цялата отговорност за случилото се, но каза, че става дума само за една ракета с малък обсег, която е била изстреляна на 8 януари по посока на самолета, припомня Франс прес.

Дипломат призна, че иранците са лъгани с дни след свалянето на украинския самолет

Същевременно Иран съобщи, че е поискал от САЩ и от Франция оборудване, с което да свали информацията от черните кутии на украинския самолет, предадоха световните агенции. Техеран уточнява, че все още не е получил положителен отговор на искането си.

Искането е било отправено към Националната служба за безопасност на транспорта на САЩ и към френското Бюро за разследване и анализи, уточнява Иранската организация за гражданско въздухоплаване.
БТА