Експерти взеха проби в разследването на предполагаемата химическа атака
Инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха днес сирийския град Дума, арена на предполагаемото химическо нападение от 7 април. Това съобщи външното министерство на Русия, цитирано от АФП.
 
Експерти са в Сирия за разследване на предполагаемата химическа атака

Екипът на ОЗХО пристигна в Сирия още на 14 април. Началото на проверката обаче се забави заради съображения за сигурност. Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис обвини сирийското правителство, че "това забавяне е наложено на делегацията от режима" с цел "да се прочистят доказателствата, преди разследващият екип да получи достъп".

Сега обаче "сигурността на персонала на Организацията за забрана на химическите оръжия бе гарантирана не само от сирийската страна, но и от командването на руския контингент в Сирия", се казва в комюникето от Москва. "Очакваме инспекторите от ОЗХО да разследват възможно най-безпристрастно всички обстоятелства на събитията в Дума и да изготвят обективен доклад", изтъкна руската дипломация.

Атака от въздуха срещу Сирия

Тази сутрин инспекторите на организацията посетиха едно от местата на предполагаемата химическа атака, съобщи пресслужбата на организацията, цитирана от ТАСС и Ройтерс. Експертите са събрали проби, които ще бъдат транспортирани до Холандия, а оттам ще отидат в мрежата от лаборатории на ОЗХО за анализ.

След оценка на ситуацията Организацията за забрана на химическите оръжия  ще реши дали е необходимо второ посещение в Дума. Екипът ще се постарае да установи дали в Дума са използвани химически вещества и какви. Те нямат мандат да определят коя от страните в сирийския конфликт ги е използвала, отбелязва Ройтерс.
 
 
САЩ: Години ще отнеме възстановяването на сирийската програма за химически оръжия след ударите

Това е първото посещение на мястото на предполагаем химически инцидент в историята на т.нар. сирийско химическо досие. До момента ОЗХО и ООН се задоволяваха да разследват от разстояние въз основа на данни, предоставяни от противници на официалните власти" в Сирия.
БТА