Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп заяви в Туитър, че западните въздушни удари по Сирия са били "перфектно осъществени" и обяви мисията за изпълнена, предаде Ройтерс.

"Перфектно осъществен удар снощи. Благодаря на Франция и Обединеното кралство за тяхна мъдрост и мощта на техните превъзходни армии. Резултатът не можеше да е по-добър. Мисията е изпълнена!", написа Тръмп в публикацията си в Туитър.

Атака от въздуха срещу Сирия
През нощта срещу събота САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по обекти в Сирия, свързани с програмата й за химически оръжия. Изстреляни са били над 100 ракети. Ударите бяха нанесени като наказание за предполагаемото химическо нападение срещу цивилни в град Дума край Дамаск миналата седмица. При въздушните удари няма жертви. Сирийската информационна агенция съобщи за трима пострадали, но не уточни къде.

 Не се очакват нови удари срещу Сирия

Съединените щати и техните съюзници Великобритания и Франция са изстреляли в нощта на 14 април 105 ракети по Сирия. Американският генерал Кенет Маккензи обърна внимание, че ударите са били нанесени по три ясно определени мишени в Сирия от кораби, подводници и бомбардировачи.

Столтенберг: Държавите от НАТО подкрепят удара по Сирия


76 ракети, включително 56 крилати ракети "Томахок", са били изстреляни по изследователски център в околностите на столицата Дамаск. В централната провинция Хомс, 22 ракети са били пуснати по команден център и още 7 - по обект, където било съхранявано химическо оръжие. Генерал Маккензи каза, че трите набелязани мишени са понесли щети, които все още се оценяват. Западните сили не са срещнали противодействие при своята операция, отбеляза представителят на военното министерство на САЩ.

САЩ: Ще са необходими години за възстановяване на сирийската програма за химически оръжия след ударите

Генерал Маккензи каза, че руските системи за противоракетна отбрана в Сирия не са били активирани, а сирийските са се задействали едва след края на военната операция, предаде Франс прес.

Мунициите, изстреляни от сирийските правителствени сили, по-скоро са били заплаха за цивилното население, тъй като са паднали някъде на земята, предположи той, цитиран от ДПА.

Операцията в Сирия не представлява промяна в американската политика, нито опит за сваляне на режима на президента Башар Асад, уточни говорителят на Пентагона Дейна Уайт, цитирана от ДПА.

Сирийската армия: Повечето от изстреляните от САЩ и съюзниците им ракети са били свалени

По данни на руското министерство на отбраната западните сили са изстреляли 103 крилати ракети по военна и цивилна инфраструктура в Сирия между 3.42 и 5.10 ч. московско (и българско) време на 14 април. Според него 71 от ракетите са били свалени от сирийската противовъздушна отбрана, посочва ТАСС.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тръмп използва в туита си за въздушните удари в Сирия знаковата политическа фраза "Мисията е изпълнена", изречена и през 2003 г. от тогавашния президент Джордж У. Буш на борда на самолетоносач в Калифорния, за да обяви края на големите бойни операции в Ирак. Той обяви успеха на мисията само шест седмици след началото на американската инвазия там, но войната в Ирак продължи още много години и Буш бе критикуван за тези си думи, отбелязва АП.
БТА