/ netinfo
Сирийската армия потвърди, че нейни позиции са били ударени от над 100 ракети, изстреляни през нощта от американски, британски и френски сили, предаде ДПА.
В изявление, прочетено от армейски генерал по държавната телевизия, се казва, че са нанесени материални щети по изследователски център в Барзе, североизточно от Дамаск.
 
В съобщението се добавя обаче, че сирийската противовъздушна отбрана е съумяла да свали повечето от ракетите, след като на атаката е било реагирано с "голяма ефективност".

Всичко за военната операция срещу Сирия четете тук
 
Армията заяви, че част от ракетите са пропуснали целта и са ударили намираща се недалеч военна база в Хомс, при което са били ранени трима цивилни.
Точният брой на изстреляните ракети е 110 според изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.
 
Руското министерство на отбраната също потвърди, че са били изстреляни над 100 ракети.
 
"Значителна част от изстреляните крилати ракети и ракети въздух-земя са били свалени", заяви ведомството, цитирано от ТАСС.
 
Министерството посочи, че ударите са нанесени от два военноморски кораба на САЩ в Червено море, тактическа военновъздушна група в Средиземно море и американски бомбардировачи Б-1Б, излитащи от военната база Танф край границата на Сирия с Ирак.
 
Ведомството заяви, че военното летище Думейр на изток от Дамаск е било атакувано с 12 ракети. Всички са били свалени от стари съветски зенитно-ракетни комплекси.
"Сирийското военно летище Думейр, на изток от Дамаск, беше атакувано с 12 крилати ракети. Средствата за противовъздушна отбрана на сирийските въоръжени сили прехванаха всичките крилати ракети. При отразяването на удара бяха задействани сирийските средства за ПВО С-125, С-200, "Бук" и "Квадрат".
 
Руските военни заявиха, че техните средства за ПВО в базите им на военновъздушните и военноморските сили в Сирия не са били задействани.
 
Телевизионният канал "Росия-24" съобщи, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за цялата оперативна обстановка в Сирия.
БТА