При въздушните удари по обекти, смятани за част от сирийската програма за химически оръжия, е  изследователски център в околностите на столицата Дамаск
При въздушните удари по обекти, смятани за част от сирийската програма за химически оръжия, е изследователски център в околностите на столицата Дамаск / БГНЕС
Ще са необходими години за възстановяване на сирийската програма за химически оръжия след нанесените от западните сили удари, заяви високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, цитиран от Франс прес.
 
През изминалата нощ Великобритания, САЩ и Франция извършиха съвместна ракетна атака срещу обекти на сирийския режим като наказание за предполагаемото химическо нападение срещу цивилни в град Дума край Дамаск миналата седмица. Опозиционни лидери и спасители казаха, че при предполагаемата химическа атака в Дума миналата седмица, която както се твърди е била с хлор, са загинали над 40 човека, включително жени и деца. Според руско разследване на място случилото се в Дума е "предумишлена и цинична фалшификация".

Атака от въздуха срещу Сирия

Говорителката на Пентагона Дейна Уайт каза, че трите западни сили са поразили успешно всички набелязани цели, предаде Франс прес. При въздушните удари на западните държави няма жертви, трима души са пострадали според сирийската информационна агенция. Операцията в Сирия не представлява промяна в американската политика, нито опит за сваляне на режима на президента Башар ал Асад, уточни Уайт, цитирана от ДПА.

При въздушните удари по обекти, смятани за част от сирийската програма за химически оръжия, е  изследователски център в околностите на столицата Дамаск
БГНЕС

Съединените щати и техните съюзници Великобритания и Франция са изстреляли тази нощ по Сирия 105 ракети, съобщи високопоставен представител на американските въоръжени сили, цитиран от ТАСС.

Тръмп похвали "перфектно осъществения удар" в Сирия

Генерал Кенет Маккензи
обърна внимание, че ударите са били нанесени по три ясно определени мишени в Сирия от кораби, подводници и бомбардировачи. 76 ракети, включително 56 крилати ракети "Томахок", са били изстреляни по изследователски център в околностите на столицата Дамаск. В централната провинция Хомс, 22 ракети са били пуснати по команден център и още 7 - по обект, където било съхранявано химическо оръжие.

Генерал Маккензи каза, че трите набелязани мишени са понесли щети, които все още се оценяват. Западните сили не са срещнали противодействие при своята операция, отбеляза представителят на Пентагона, цитиран от ТАСС.


Не се очакват нови удари срещу Сирия

Генерал Маккензи каза, че руските системи за противоракетна отбрана в Сирия не са били активирани, а сирийските са се задействали едва след края на военната операция, предаде Франс прес.

Мунициите, изстреляни от сирийските правителствени сили, по-скоро са били заплаха за цивилното население, тъй като са паднали някъде на земята, предположи той, цитиран от ДПА.

При въздушните удари по обекти, смятани за част от сирийската програма за химически оръжия, е  изследователски център в околностите на столицата Дамаск
БГНЕС

По данни на руското министерство на отбраната западните сили са изстреляли 103 крилати ракети по военна и цивилна инфраструктура в Сирия тази нощ между 3.42 и 5.10 ч. московско (и българско) време. Според него 71 от ракетите са били свалени от сирийската противовъздушна отбрана, посочва ТАСС.

Руското министерство на външните работи окачестви тазнощните удари като опит да се осуети разследването на експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия, които са в Сирия.
 
Захариева: Използването на химическо оръжие е военно престъпление

Американското министерство на отбраната обяви, че вече е започнала руска "дезинформационна кампания" във връзка с оглавяваните от САЩ въздушни удари по Сирия заради употребата на химически оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на Пентагона Дана Уайт каза, че за последните 24 часа има "2000-процентно увеличение на руските тролове".
БТА