/ БГНЕС
Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Британският министър на отбраната съобщи, че всички британски екипажи са се върнали невредими след ракетните удари срещу Сирия, предаде Ройтерс.

Как светът реагира на западната военна операция в Сирия?

Няма човешки жертви от ракетните удари, нанесени срещу Сирия от САЩ, Великобритания и Франция, съобщи командването на сирийската армия в декларация, цитирана от сирийската агенция Сана и от ТАСС. "Пораженията от ударите, нанесени срещу сирийската територия, се ограничават до материални загуби", се казва в декларацията на сирийското военно командване.

Сирийската армия потвърди, че нейни позиции са били ударени от над 100 ракети, изстреляни през нощта от американски, британски и френски сили, предаде ДПА. В изявление, прочетено от армейски генерал по държавната телевизия, се казва, че са нанесени материални щети по изследователски център в Барзе, североизточно от Дамаск. В съобщението се добавя обаче, че сирийската противовъздушна отбрана е съумяла да свали повечето от ракетите, след като на атаката е било реагирано с "голяма ефективност".

Всичко за военната операция срещу Сирия четете тук
 
На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия. Кореспондентът на ТАСС в Дамаск съобщи, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща руска парламентарна делегация, не е бил засегнат от западните удари.

САЩ, Великобритания и Франция удариха Дамаск
 
Дънфорд заяви, че са били използвани обичайните канали за предотвратяване на конфликти и те са били активно използвани тази седмица за решаване на въпроси, свързани с използването на въздушното пространство. "Не сме извършили никаква координация с руснаците за ударите и не ги уведомихме предварително", заяви Дънфорд.

Джоузеф Дънфорд Джим Матис Дънфорд
БГНЕС


На въпрос дали западните сили са използвали тези удари, за да се опитат да ликвидират сирийския президент Башар Асад, министърът на отбраната Джим Матис подчерта, че целите са били подбрани единствено за "отслабване на способността на сирийската военна машина да създава химически оръжия и не е правен опит да се разшири този списък на целите".
 
Според кореспондента на ТАСС правителственият квартал на Дамаск и президентският дворец не са пострадали от западните удари по града. Нанесените в продължение на един час удари срещу сирийската програма за химически оръжия изпратиха ясно послание на сирийския президент Башар Асад, заяви Матис, цитиран от Асошиейтед прес.

Сирийската армия: Повечето от изстреляните от САЩ и съюзниците им ракети са били свалени
 
"Ясно е, че миналата година режимът на Асад не разбра посланието", каза Матис, припомняйки американските удари от април 2017 г. по сирийската военна база Шайрат близо до Хомс след приписана на Дамаск химическа атака. Той уточни, че при днешните удари са били използвани двойно повече ракети, отколкото в миналогодишните.
 
"Време е всички цивилизовани нации спешно да се обединят и да сложат край на гражданската война в Сирия като подкрепят мирния процес на ООН в Женева", добави той. Дънфорд съобщи, че западните сили са ударили в 01 ч. сутринта по Гринуич три цели, свързани със сирийската програма за химически оръжия, едната близо до Дамаск, а другите две в района на Хомс в Централна Сирия.

Сирия осъди „варварската и брутална агресия“ на западните страни

Джоузеф Дънфорд Джим Матис Дънфорд
БГНЕС


Джоузеф Дънфорд заяви, че по данни на Пентагона западните удари по Сирия са били отразявани само от сирийската противовъздушна отбрана. Доколкото е известно на Вашингтон намиращите се в Сирия руски военнослужещи и военна техника не са участвали в отразяването на тези удари. "Единствената информация, с която разполагам към този момент е, за изстрелване на сирийски ракети земя-въздух. Не ми е известна никаква дейност на (въоръжените сили на) Русия", заяви генерал Дънфорд. Матис заяви, че няма загуби в личния състав на американците и съюзниците им.
 
"Искам да подчертая, че тези удари са насочени срещу сирийския режим. В нанасянето на тези удари положихме големи усилия да избегнем жертви сред цивилните и чуждестранните граждани. Приканваме отговорните нации да осъдят режима на Асад и да се присъединят към нас в твърдата ни решимост да попречим на използването на химически оръжия в бъдеще", каза той. Матис уточни, че Пентагонът ще съобщи повече информация за ударите по-късно днес.
БТА