Мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия пристигна в сирийската столица Дамаск
Мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия пристигна в сирийската столица Дамаск / БГНЕС
Мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия пристигна в сирийската столица Дамаск, за да разследва предполагаемата атака с химическо оръжие в близкия град Дума преди седмица, предаде ТАСС.
 
Атака от въздуха срещу Сирия

Миналата седмица десетки хора загинаха при предполагаема химическа атака в сирийския град Дума. За нея бе обвинен режимът на президента Башар Асад. Опозиционни лидери и спасители казаха, че при предполагаемата химическа атака в Дума миналата седмица, която както се твърди е била с хлор, са загинали над 40 човека, включително жени и деца. Според руско разследване на място случилото се в Дума е "предумишлена и цинична фалшификация". САЩ съобщиха, че имат данни, според които руските твърдения за случилото се в Дума не са верни. Имаме доказателство, че миналата седмица в Сирия са били използвани химически оръжия, най-малкото хлор, от режима на Башар Асад, заяви френският президент Еманюел Макрон по-рано тази седмица.

ОЗХО съобщи в Туитър, че нейните представители вече са в Дамаск. Решението за изпращане на експертите от ОЗХО бе взето на 10 април, припомня ТАСС.

САЩ: Ще са необходими години за възстановяване на сирийската програма за химически оръжия след ударите

По-рано днес САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака. Въздушните удари бяха по обекти, за които се смята, че са част от сирийската програма за химически оръжия.  

Мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия пристигна в сирийската столица Дамаск
БГНЕС

Тръмп похвали "перфектно осъществения удар" в Сирия

Говорителката на Пентагона Дейна Уайт каза, че трите западни сили са поразили успешно всички набелязани цели, предаде Франс прес. При въздушните удари на западните държави няма жертви, трима души са пострадали според сирийската информационна агенция.
 
Операцията в Сирия не представлява промяна в американската политика, нито опит за сваляне на режима на президента Башар ал Асад, уточни Уайт, цитирана от ДПА.