/ iStock/Getty Images
Индия отбеляза най-голям дневен ръст на новите случаи с коронавирус от пет месеца насам, предаде Ройтерс.

За последните 24 часа в страната са били регистрирани общо 68 020 новозаразени, съобщи здравното министерство. Това е най-голямото увеличение на база денонощие след 11 октомври, сочат изчисления на Ройтерс.

Как Китай, Индия и Австралия се справят с коронавируса (ВИДЕО)

Три дни поред броят на новите случаи надхвърля 60 хиляди, но днешният показател е все още далеч под пика с над 90 хиляди нови случая през септември. Втората вълна на разпространението е засегнала главно в богатия щат Махаращра, където е установен нов негативен рекорд с 40 414 нови случая от вчерашния ден.

В щата има ограничения за пътуванията и вечерен час, но властите обмислят да наложат и пълно затваряне. От началото на пандемията преди година в Индия са били регистрирани повече от 12 милиона случаи с коронавирус, което извежда страната на трето място в света по абсолютен броя на заразените след САЩ и Бразилия.

В Индия откриха нов щам на коронавируса

Експерти обаче казват, че заради недостатъчното тестване в началото истинският брой на заразените в Индия може да надхвърля 300 милиона. По данни на правителството в осем от 29-те индийски щата са съсредоточени 84,5 на сто от всички случаи с коронавирус.

За последното денонощие починалите в страната са 291 и те възлизат вече на 161 843 общо. В някои щати са наложени ограничения върху събиранията на хора на публични места заради предстоящите в края на седмицата религиозни празници - хиндуистки и мюсюлмански. 
БТА