/ iStock/Getty Images
Японската полиция арестува днес млад фермер, за който се подозира, че е убил четирима души, сред които и двама полицаи в Накано, в префектура Нагано, в Централна Япония, предаде Франс прес. Това масово убийство потресе цяла Япония.

Тридесет и една годишният Масанори Аоки е заподозрян, че е намушкал смъртоносно с дълъг нож вчера следобед една жена насред полето. После, когато на местопрестъплението дошли двама полицаи, той ги застрелял с ловна пушка, след което се барикадирал в дома си, в който живеел с баща си - общински съветник в Накано, както и с майка си и леля си. Последвала полицейска обсада на къщата. Двете жени успели да избягат от нея през нощта. От мястото се чували спорадични изстрели цяла нощ. Междувременно полицията установила, че мъжът е нападнал преди това още една жена, която била тежко ранена и починала по-късно.  Масовият убиец бе арестуван малко след 4,30 ч. тази сутрин.

Засега мотивите на масовото убийство остават неизвестни. Съседи на мъжа го описват като спокоен човек, посветил се на отглеждане на стафиди.
Началникът на полицията в Нагано Ивао Кояма описва престъплението като "акт на изключителна омраза, потресъл не само жителите на префектурата, но цялото японско общество. По случая е започнало разследване, в което са мобилизирани 100 следователи.

Убийствата в Япония са рядкост, където носенето на огнестрелни оръжия е обект на строги законови разпоредби. През 2022 г. в страната са били убити с огнестрелно оръжие само 4 души. Но миналата година Япония бе разтърсена от убийството със самоделно огнестрелно оръжие на бившия премиер Шиндзо Абе по време на митинг в Нара. А миналия месец мъж бе арестуван, след като хвърлил самоделно взривно устройство по посока на премиера Фумио Кишида по време на негово посещение в малко риболовно пристанище в префектура Вакаяма. Кишида не пострада при тази атака.
Габриела Големанска/БТА