/ БТА
Ядрени ракети и нови бойни дронове бяха сред оръжията, показани на голям военен парад, организиран в Пхенян за лидера Ким Чен Ун и гостуващите делегации от Китай и Русия, съобщиха севернокорейските държавни медии, цитирани от световните агенции.

Ключова среща между Северна Корея и Русия преди големия военен парад в Пхенян

Дългоочакваният парад се проведе снощи, за да бъде отбелязана 70-ата годишнина от края на Корейската война, празнуван в Северна Корея като "Ден на победата".

Северна Корея военен парад
БТА

Китайската и руската делегация, включително руският министър на отбраната Сергей Шойгу, бяха първите високопоставени гости в Северна Корея откакто започна ковид пандемията.

Северна Корея военен парад
БТА

Появата на двете делегации на събитие, на които са показвани ядрените ракети на Севера, забранени от Съвета за сигурност на ООН с подкрепата на Китай и Русия, е в контраст с предишни години, когато Пекин и Москва предприеха стъпки, за да се дистанцират от разработваните от техния съсед ядрени оръжия и балистични ракети.

Парадът включваше най-новите севернокорейски ракети Хвасон-17 и междуконтиненталните балистични ракети Хвасон-18, предаде държавната информационна агенция КЦТА. Смята се, че Хвасон-17 и Хвасон-18 имат обсег да поразяват цели навсякъде в Съединените щати.

Северна Корея военен парад
БТА

Събитието включваше и прелитане от нови бойни и шпионски дронове, информира КЦТА. Съобщено беше също, че севернокорейският лидер е наблюдавал парада от балкон с изглед към централния площад в Пхенян, заедно с руския военен министър Шойгу и високопоставения представител на китайската компания Ли Хунчжун.

Северна Корея военен парад
БТА

Петя Гергова/БТА