/ iStock/Getty Images
И САЩ, и Русия приветстваха споразумението за временно прекратяване на огъня между палестинската войнствена групировка "Хамас" и Израел, което ще доведе до освобождаването на някои заложници, държани в момента в ивицата Газа, предаде ДПА. Израелското правителство одобри четиридневно споразумение за прекратяване на огъня във войната в Газа, което включва размяна на заложници за палестински затворници.

4-дневен мир между Израел и „Хамас“: Временно спиране на огъня в Газа и размяна на пленници за затворници

"Изключително съм доволен, че някои от тези смели души, които издържаха седмици в плен и бяха подложени на неописуемо изпитание, ще се съберат със семействата си, след като това споразумение бъде приложено в своята цялост", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран в изявление на Белия дом.

Байдън благодари на Катар и Египет за "решителното им лидерство и партньорство" при договарянето на сделката. "И оценявам ангажимента, който министър-председателят (на Израел) Нетаняху и неговото правителство поеха в подкрепа на удължена пауза, за да се гарантира, че тази сделка може да бъде напълно изпълнена и да се осигури предоставянето на допълнителна хуманитарна помощ за облекчаване на страданията на невинните палестински семейства в Газа", каза още президентът.

Той заяви, че сделката "би трябвало" да доведе до освобождаването на някои американски заложници. "Няма да спра, докато всички те не бъдат освободени", добави той.

При безпрецедентната си терористична атака срещу Израел на 7 октомври "Хамас" отвлече около 240 души в ивицата Газа и уби 1200 души в пограничния район.

Тайните преговори, довели до сделката за заложниците в Газа

Русия също приветства споразумението за хуманитарно спиране на огъня", съобщи РИА Новости, цитирана от Ройтерс. Руската агенция се позова на коментар на говорителя на външното министерство в Москва Мария Захарова.

"Москва приветства споразумението между Израел и "Хамас" за четиридневна хуманитарна пауза", посочи тя и пред ТАСС, и добави, че Русия е призовавала за това още откакто е започнало изострянето на конфликта.

"Отбелязваме особените усилия на Катар, насочени към практическата реализация на призива на международната общност за намаляване на напрежението", заяви Захарова.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че приветства споразумението, постигнато между Израел и "Хамас" за освобождаване на 50 заложници и временно спиране на огъня в Газа, съобщиха агенциите.

"Европейската комисия ще направи всичко възможно, за да използва тази пауза за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа", посочи Фон дер Лайен.
Владимир Сахатчиев, Любомир Мартинов/БТА