Правителството на Израел прие споразумение за спиране на огъня в ивицата Газа, което включва размяна на заложници за палестински затворници, предаде ДПА.

Мнозинството от израелския кабинет гласува в полза на сделката с ислямистката групировка "Хамас", съобщи канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху. Според информацията най-малко 50 жени и деца, отвлечени в ивицата Газа, ще бъдат освободени по време на 4-дневното примирие. В замяна Израел ще освободи най-малко 140 жени и непълнолетни от своите затвори, съобщават израелски медии. В текста се казва, че след като първите 50 заложници бъдат освободени за четири дни, паузата в боевете ще бъде удължена с още един ден за всеки следващи 10 освободени заложници.

Тайните преговори, довели до сделката за заложниците в Газа

"Правителството на Израел, ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) и службите за сигурност ще продължат войната, за да върнат вкъщи всички заложници, да завършат елиминирането на "Хамас" и да гарантират, че няма да има нова заплаха за Държавата Израел от Газа", се казва още в съобщението.

Споразумението включва още допускане на хуманитарна помощ в Газа, в това число гориво. Според Нетаняху Червеният кръст ще получи достъп до останалите заложници, отвлечени при нападението на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

Освобождаването на заложниците ще започне приблизително 24 часа, след като сделката бъде одобрена от всички страни, заяви високопоставен служител на Белия дом, който говори пред Асошиейтед прес при условие за анонимност. Обявеното споразумение между "Хамас" и Израел за размяна на заложници, държани от ислямисткото движение в ивицата Газа, срещу палестински затворници, включва трима американски граждани, включително тригодишно дете, предаде Ройтерс, също цитирайки високопоставен служител на Белия дом.

Преди гласуването на кабинета, до което се стигна след шестчасово заседание, продължило до рано сутринта, Нетаняху заяви, че войната срещу "Хамас" ще бъде възобновена след изтичането на примирието. "Ние сме във война и ще я продължим. Ще продължим, докато постигнем всичките си цели", каза той.

Ислямистката групировка "Хамас" потвърди, че има споразумение за прекратяванена огъня във войната в Газа и освобождаването на 50 израелски заложници в замяна на 150 палестински затворници, предаде ДПА,

След преговори с посредничеството на Катар и Египет е постигнато споразумение, съобщи "Хамас" в Телеграм рано тази сутрин. 

"Хамас" заяви, че 150-те затворници са жени и деца и съобщи още, че Израел се е съгласил да позволи стотици камиони, превозващи хуманитарни стоки, да влязат в цялата ивица Газа.

Катар също потвърди споразумението за "хуманитарна пауза" в Газа с размяна на израелски заложници срещу палестински затворници, предаде Франс прес.

"Началото на тази пауза ще бъде обявено през следващите 24 часа и ще продължи четири дни, с възможност за удължаване", заяви катарското външно министерство в платформата "Екс".

Катар имаше посредническа роля в уреждането на споразумението. "Държавата Катар потвърждава ангажимента си към продължаващите дипломатически усилия за деескалация на напрежението, спиране на кръвопролитията и защита на цивилното население. В тази връзка Държавата Катар оценява усилията на Арабска република Египет и Съединените американски щати за постигането на това споразумение", се казва още в публикацията, цитирана от ДПА.
Любомир Мартинов/БТА