Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху обяви, че йеменските бунтовници хуси са пленили в Червено море танкер.

На борда на плавателния съд има българи, съобщи вестник "Times of Israel". Хусите твърдят, че танкерът е израелски, но Тел Авив обяви, че той плава под британски флаг и се оперира от японска компания.

На борда на танкера е имало екипаж от 25 души от Украйна, България, Филипините и Мексико.

„Отведохме израелски товарен кораб до йеменското крайбрежие“, каза представител на хусите, докато морски източник в крайбрежния град Ходейда каза, че корабът е бил отведен до пристанищния град Салиф.

 
По непотвърдена информация двама са българите на борда на отвлечения кораб, като единият е капитан. Това каза в ефира на NOVA вътрешният министър Калин Стоянов.

Израел официално обвини Иран за случващото се. Подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хуси напоследък твърдят, че са извършили редица нападения срещу страната и заплашиха да продължат, ако войната срещу "Хамас" в Газа не бъде прекратена.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който изразява скок напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици, когато става въпрос за сигурността на глобалните морски маршрути“, се добавя в изявлението от офиса на Нетаняху.

Хусите завзеха столицата на Йемен Сана през 2014 г. и контролират големи територии от страната.

Според израелската армия, цитирана от Ройтерс, танкерът е бил отвлечен в южната част на Червено море. По нейни данни корабът е плавал от Турция за Индия.

Говорителят на йеменските хуси Яхия Сариа заяви по-рано днес в канала в "Телеграм" на бунтовниците, че те ще вземат на прицел всеки кораб, притежаван или използван от израелски компании, или пък плаващ под израелски флаг, предаде Ройтерс.
 

Сариа призова всички държави да изтеглят гражданите си, работещи като членове на екипажа на такива кораби.

Появиха се съобщения, че хусите са завзели общо три кораба, включително един от Саудитска Арабия в южната част на Червено море, съобщи телевизията на групировката "Ал Масира". Тя не идентифицира другите два кораба, но уточни, че всичките са закарани в пристанище Салиф.