Това увери лидерът на палестинското ислямистко движение
"Хамас" и Израел се доближават до споразумение прекратяване на огъня в ивицата Газа, увери днес лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"("Хамас") изпрати отговора си на братята от Катар и на посредниците. Приближаваме се към сключването на споразумение за прекратяване на огъня", каза Хания в кратко съобщение, публикувано в акаунта на палестинското движение в "Телеграм", предаде АФП.

Евакуираните от Газа недоносени бебета вече са в Египет

Лидерът на "Хамас" повтори същото в изявление, изпратено до Ройтерс. Текстът не съдържа подробности.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е на път да бъде постигнато такова споразумение, припомня Ройтерс.

Израел: Йеменски бунтовници са пленили в Червено море танкер с българи на борда

Ден по-рано Катар, който посредничи за освобождаването на заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа, каза, че остават само "много дребни" пречки пред постигането на сделка по въпроса, отбелязва АФП.

Вчера Исмаил Хания се срещна в Катар, където живее, с председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич.

Иран отрича да има нещо общо с пленения кораб, на който има български моряци

"Хамас" взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. От няколко дни се говори, че е на път да бъде постигнато споразумение за освобождаване на част от пленниците в замяна на прекратяване на огъня, което да позволи доставките на хуманитарна помощ, от каквато населението на ивицата Газа изпитва отчаяна нужда.

На този етап обаче насилието не спира.

Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат, в централната част от ивицата Газа, в полунощ, съобщи палестинската официална новинарска агенция УАФА, цитирана от Ройтерс.

Тези данни не са проверени по независим път. Засега няма коментар от страна на израелската армия.