Галакси лийдър
Галакси лийдър / БТА
Иран отхвърля твърденията на Израел, че е свързан с пленяването на товарен кораб с британски собственик и японски оператор от йеменските хуси в Червено море, заяви на пресконференция днес говорител на иранското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

На кораба има и двама българи – капитанът и първият помощник-капитан.

Главният секретар на МВР с последна информация за българските моряци на борда на отвлечения кораб

"Многократно казахме, че съпротивителни групи в района действат независимо и спонтанно въз основа на своите интереси и интересите на народа си", заяви говорителят Насер Канани. Той каза също, че израелските твърдения целят да отклонят вниманието от пълното поражение на Израел в борбата им срещу бойците от "Хамас" в ивицата Газа.

Вчера Израел заяви, че инцидентът представлява "ирански акт на тероризъм" с последици за сигурността на международното мореплаване.

Канани реагира на изказване на израелския премиер Бенямин Нетаняху, в което той осъди "най-остро иранското нападение срещу международен кораб" в Червено море.

Израел: Йеменски бунтовници са пленили в Червено море танкер с българи на борда

"Подобни обвинения са несъстоятелни. Ционисткият режим не може да приеме, че търпи тежко поражение в Палестина и търси оправдание /.../, като обвинява Ислямска република Иран", заяви той, цитиран от Франс прес.

Подкрепяните от Техеран хуси заявиха вчера, че са завзели търговския кораб "Галакси лийдър", собственост на израелски бизнесмен, броени дни след като заплашиха да атакуват израелски кораби в стратегическото Червено море между Североизточна Африка и Арабския полуостров.

Според специализирани уебсайтове корабът е нает от дружество, регистрирано във Великобритания и контролирано от израелски бизнесмен. Той се управлява от японска корабна компания.

Нетаняху заяви, че сред 25-членния екипаж от различни националности "няма израелци".
Десислава Иванова/БТА