Бунтовниците от движението „Ансар Аллах“, които отвлякоха товарния кораб Galaxy Leader в Червено море обещаха да се отнасят към членовете на екипажа му, които не са израелци, "според принципите на исляма".

Израел: Йеменски бунтовници са пленили в Червено море танкер с българи на борда

"Чужденци без израелско гражданство ще бъдат третирани като гости", заяви членът на Политбюро на "Ансар Аллах" Хусам ал-Асад пред руската държавна агенция РИА Новости.

"Що се отнася до екипажа, той e третиран в съответствие с ислямските принципи и ценности. В случай, че не са израелци, тогава ще бъдат третирани като гости", каза още Хузам ал-Асад.

В неделя от офиса на израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщиха за отвлечения кораб с българи на борда. От МВР заявиха, че по непотвърдена информация става дума за двама наши сънародници, като единият е капитан.

Кои са йеменските бунтовници хуси, похитили кораба с двама българи в екипажа

Става дума за товарен кораб, отдаден под наем от британска на японска компания. Според други сведения корабът под бахамски флаг е регистриран на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Абрахам Рами Унгар. Корабът е бил нает на японска компания по време на отвличането.

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци.

Проливът Баб ал-Мандаб е тесният проход между Йемен и Джибути в южния край на Червено море, един от най-натоварените морски пътища в света, през който преминава около една пета от световното потребление на петрол. Хутите, които се обявяват за част от „оста на съпротивата“, свързана с Иран, започнаха серия от удари с дронове и ракети срещу Израел от октомври след началото на войната му срещу Хамас.

По-рано те нанесоха няколко ракетни удара срещу град Ейлат в Южен Израел.
БГНЕС