Египетски проправителствени медии съобщиха, че бебета, евакуирани от превърналата се в бойно поле болница "Аш Шифа" в град Газа, вече са в Египет, предаде Асошиейтед прес.

Спасителните служби към палестинския Червен полумесец информираха, че са превозвали 28 недоносени бебета от болница в южната част на ивицата Газа до друга болница отвъд границата с Египет. Проправителственият египетски телевизионен канал "Кахера нюз" разпространи кадри на бебета в египетски линейки, без да уточнява броя на приетите. През уикенда от "Аш Шифа" бяха евакуирани 31 бебета. В болницата остават над 250 тежко болни и ранени пациенти.

Междувременно АП предаде, че са се разразили ожесточени сражения около болница в северната част на ивицата Газа, в която от седмици са настанени хиляди пациенти и хора, принудени да напуснат домовете си. Битките са в контекста на настъплението на Израел, което цели унищожението на радикалната палестинска групировка "Хамас", която изненадващо извърши кръвопролитно нападение на израелска територия на 7 октомври, и нейната военизирана инфраструктура.

Снаряд e поразил втория етаж на Индонезийската болница в ивицата Газа, в близост до бежанския лагер Джабалия, като загиналите са най-малко 12, гласят данните на здравното министерство на контролирания от "Хамас" анклав и на медицински служител в болницата. За момента няма изявление за този обстрел от израелската армия.
Иво Тасев/БТА