/ БГНЕС
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви пред своя кабинет, че приемането на сделката за освобождаването на заложниците, взети при атаките на "Хамас" на 7 октомври, е "трудно решение, но е правилното решение".

Президентът на САЩ Джо Байдън е помогнал "да се подобри рамката, която е представена пред вас, за да се включат повече заложници на по-ниска цена", каза той на кабинета си, който се събра късно вечерта на 21 ноември, за да гласува сделката.

"Цялото ръководство на службата за сигурност я подкрепя напълно", добави Нетаняху.

Семействата на заложниците поискаха Израел да настоява за връщането на всички задържани, а Религиозната ционистка партия, която е част от коалиционното правителство на Нетаняху, се обяви против сделката, като я осъди като "лоша" за сигурността на Израел, за заложниците и войниците.

Източници от "Хамас" и "Ислямски джихад", които също са участвали в нападенията, заявиха пред АФП при условие за анонимност, че предварителното споразумение ще включва петдневно примирие, състоящо се от пълно прекратяване на огъня на земята и прекратяване на израелските въздушни операции над Газа, с изключение на северната част, където те ще бъдат спирани само за шест часа дневно.

Според споразумението, което според източниците може да се промени, между 50 и 100 израелски граждани и граждани с двойно гражданство ще бъдат освободени в замяна на около 300 палестински жени и деца, които понастоящем се намират в израелски затвори.

"Това ще позволи на ЦАХАЛ да се подготви за продължаване на борбата - войната продължава и тя ще продължи, докато не постигнем всичките си цели: унищожаване на Хамас и връщане на всички заложници", заяви Нетаняху.
БГНЕС