В заключителна фаза са преговорите за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа след отвличането им при атаката на групировката срещу Израел на 7 октомври. Това заяви официален представител на Катар, държавата, играеща ролята на посредник по този въпрос, предаде Франс прес.

"Никога досега не сме били толкова близо до споразумение", заяви говорителят на катарското външно министерство Маджед ал Ансари.

„Хамас“ и Израел се доближават до прекратяване на огъня

Катар е страна в преговорите с участието на Египет и САЩ за освобождаване на заложници, държани от палестинските ислямистки движения "Хамас" и "Ислямски джихад" в Газа, в замяна на спиране на огъня във войната между Израел и "Хамас".
     
Досега усилията за посредничество са довели до освобождаването на четирима от заложниците.

Евентуално споразумение предвижда освобождаването на близо 50 цивилни заложници от "Хамас" в замяна на освобождаването на жени и деца от израелски затвори, посочва Ройтерс.

Роднини на заложниците на „Хамас“ протестираха пред кабинета на Нетаняху

"Ние сме много оптимистично настроени и обнадеждени", заяви на пресконференция пред журналисти в Доха Ал Ансари. "Също така се надяваме, че това посредничество ще доведе до хуманитарно примирие", добави той.
Алексей Маргоевски/БТА