Прекратяването на огъня с бойците на "Хамас" обаче не е на дневен ред
Израел се съгласи да започне ежедневни четиричасови военни паузи в северната част на Газа, за да позволи на хората в района да избягат от войната с „Хамас“, съобщи Белият дом.

"Израел ще започне да прилага четиричасови "паузи" в районите на северната част на Газа всеки ден, като съобщението ще бъде направено три часа преди това", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Столтенберг: НАТО подкрепя хуманитарна пауза в Газа

По думите му паузите са резултат от обсъжданията между официални представители на САЩ и Израел през последните дни, включително между Джо Байдън и Бенямин Нетаняху.

"Израелците ни казаха, че няма да има военни операции в тези райони по време на паузата и че този процес започва днес. Разбрахме, че Израел ще започне да прилага четиричасови паузи в районите на северната част на Ивицата Газа, като съобщението ще бъде направено три часа по-рано."

Той определи новината като "значителни първи стъпки" и че САЩ "биха искали те да продължат толкова дълго, колкото е необходимо".

Хизбула: Убийствата на цивилни в Газа могат да предизвикат по-широка война в Близкия изток

Кърби каза още, че прекратяването на огъня между Израел и бойците на "Хамас" не е на дневен ред, защото това би помогнало на "Хамас" и "би легитимирало това, което те направиха на 7 октомври, а ние просто няма да търпим това в този момент".

Президентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че в момента "няма възможност" за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

"Няма. Никаква възможност", заяви Байдън пред репортери, докато напускаше Белия дом за пътуване до Илинойс, когато бе попитан за шансовете за прекратяване на огъня.
БГНЕС