Хаити оплаква жертвите от опустошителното земетресение
Хаити оплаква жертвите от опустошителното земетресение / БГНЕС

Стотици оцелели хаитяни се събраха сред руините на разрушената католическа катедрала "Света Богородица" в Порт-о-Пренс, за да почетат паметта на загиналия архиепископ Жозеф Серж Мио и на останалите жертви на опустошителното земетресение.

В двора на срината със земята църква богомолци, свещеници и монахини се събраха за погребението на архиепископа и на главния викарий Шарл Беноа, който също загина под рухналия храм.

По-рано през деня правителството обяви, че прекратява издирването на оцелели. Общо 132-ма живи хора са измъкнати изпод развалините от местните и международните спасителни екипи, според последния доклад на Бюрото на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Сега вече усилията на властите и на международната общност ще се съсредоточат към подпомагане на стотиците хиляди гладни, ранени и останали без домове хаитяни.

Правителството прикани хората със средства да напуснат столицата и да намерят другаде подслон. Според очаквания на ООН около 1 милион души може да напуснат града и да се отправят към провинцията. До този момент хаитянските власти са потвърдили смъртта на 111 499 души в няколко района на най-бедната страна в Западното полукълбо. Предположенията са за над 200 хиляди загинали.