Гърция посрещна Възкресение Христово малко по-рано, пише в. "Катимерини" и информира, че заради вечерния час великденското богослужение е приключило в 21:00 часа, а не в полунощ, каквато е традицията.

Православните християни по света празнуват втори Великден в условията на пандемия

Миналата година, малко след началото на епидемията, ограничителните мерки бяха още по-строги, припомня "Катимерини" и отбелязва, че сега поне има перспектива за край на пандемията с помощта на ваксините.

Литургиите в повечето църкви бяха отслужени на открито заради ограничения брой вярващи, допускани вътре в храмовете. Хората като цяло спазваха мерките за социална дистанция и носене на предпазни маски на закрито, но навън се образуваха струпвания на хора на по-близко разстояние, посочва вестникът.

Гръцките власти удължиха ограничителните мерки за влизане в страната

Пак заради пандемията, церемониите бяха по-скромни, отбелязва "Катимерини". Дори Благодатният огън от Ерусалим не бе посрещнат като гостуващ държавен глава. Огънят от Божи гроб пристигна в Атина в 19,00 ч. със самолет и бе разпратен в страната с помощта на 12 полета.

От Митрополитската катедрала в Атина президентът Катерина Сакеларопулу изпрати послание на надежда. "Надявам се с цялото си сърце, че този Великден е краят на пандемията", каза Сакеларопулу.

Гърция разреши придвижванията между отделните общини

Премиерът Кириакос Мицотакис присъства на литургията за Възкресение Христово в църквата "Агиос Дионисиос", придружен от съпругата и децата си. "Този Великден мислим за хората, които изгубихме заради COVID, и за тези в болниците.

Това, че нашата страна е сред държавите в Европа с най-нисък брой на смъртните случаи, не носи успокоение. Това показва степента на опасност, борбата на тези, които са на първа линия. Надеждата за всички са ваксините", каза Мицотакис.

Гърция прехвърли прага от 10 000 смъртни случая на COVID-19

Гръцките здравни власти съобщиха снощи за нови 1391 потвърдени случая на коронавирус и 72 смъртни случая, свързани с инфекцията, информира "Катимерини". Вестникът отбелязва, че броят на новите случаи е значително повлиян от по-малкия брой направени тестове.

От началото на пандемията в Гърция са установени 346 422 случая на заразата, а 10 453 души са починали след поставяне на тази диагноза.
БТА