Над 10 000 полицаи контролират забраната за пътувания между регионите
Моловете и търговските центрове в Атина и в други гръцки градове отвориха врати при известни ограничения заради пандемията от коронавирус, съобщава в. "Катимерини".

Външно препоръчва на българите да не пътуват до Гърция до 10 май

Търговците ще работят по метода click in shop - с предаване на стоката вътре в обекта с предварителна уговорка. Магазините ще работят от 7:00 до 20:30 часа, с изключение на

Разпети петък - до 19:00 часа и Велика събота - до 18:00 часа и имат право да решат дали да съкратят допълнително работното време. Служителите и работодателите в сферата на търговията трябва да си правят веднъж седмично самостоятелен тест за коронавирус.

Гърция удължава работното време на ваксинационните центрове

Максималният брой на клиентите се определя по критерия един човек на 25 кв.м. площ. В откритите части на моловете е позволено присъствие на един човек на 10 кв.м. На касите трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко два метра.

Здравните власти съобщиха в петък, че новите потвърдени случаи на коронавирус за последното денонощие са 2754, с които общият брой на заразените в Гърция достигна 329 134.

В четвъртък новите случаи бяха 2759. Регистрира се слабо намаляване на броя на интубираните пациенти - 819 души в петък спрямо 822 в четвъртък, отбелязва "Катимерини".

Гръцката полиция засили контрола на тол станциите на магистралите

76 пациенти с коронавирусна инфекция са починали през последните 24 часа, което повиши броят на смъртните случаи до 9864. "Катимерини" отбелязва, че втората вълна на пандемията в Гърция е била по-смъртоносна. През ноември и декември 2020 г. са починали 4212 пациенти.

Според здравни експерти около 96 процента от всички починали пациенти заради усложнения от инфекцията не са били ваксинирани. На този фон здравните власти и премиерът Кириакос Мицотакис призоваха хората да се имунизират.

В Гърция възобновяват редица дейности след Великден

Над 10 000 полицаи са мобилизирани за контрол на забраната за движение между регионите преди Великден, съобщава още "Катимерини". Повечето проверки се правят на пунктовете за събиране на тол такси за магистралите, особено на тези за изход от Атина.

Полицията наблюдава и страничните пътища, които заобикалят магистралите, тъй като те често се използват от мотористи. За наблюдение на трафика се използват също хеликоптери и дронове.

Нови строги мерки за влизане в Гърция - какво трябва да знаем (ВИДЕО)

За период от 24 часа до 6:00 часа 178 мотористи са били върнати обратно в Атина, отбелязва вестникът. Въпреки строгите ограничения, мнозина се опитват да убедят полицията, че имат основателни причини да напуснат града, отбелязва "Катимерини" и допълва, че заради пандемията това ще бъде вторият Великден, на който гърците няма да могат да напускат градовете.
БТА