Гърция, която открива туристическия си сезон на 15 май, започна приоритетна ваксинация срещу COVID-19 на жителите на островите, обявиха днес гръцките власти, цитирани от Ройтерс.

Ваксинацията на жителите на островите върви по-бързо отколкото на другите жители и поради практически причини като транспортирането и съхраняването на ваксините.

В Гърция възобновяват редица дейности след Великден

Повечето жители на островите ще бъдат ваксинирани до края на май, посочиха властите.

Островите ни представляват голям приоритет за нас, а също така и голяма отговорност, заяви гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас по време на посещение на малък остров от групата на Цикладите, на който живеят по-малко от 100 жители. Призоваваме всички да се ваксинират, особено по-възрастните, уязвимите групи, но също така и младите, каза той.

Работниците трябва задължително да се тестват периодично за COVID-19 в Гърция

Кикилиас каза, че се очаква Гърция да получи между 2 и 2,5 милиона ваксини през май и още близо 4 милиона през юни.

Представител на здравните власти, отговорни за ваксинациите, посочи, че Гърция ще приключи ваксинацията на жителите на островите с население под 1000 души в рамките на следващите няколко дни. След това ще продължим с другите острови, така че до края на май ще бъдат ваксинирани повечето жители на островите, добави той.

Здравните власти съобщиха днес за 3015 новозаразени с COVID-19 и 86 починали в Гърция. Общият брой на заразените в страната достигна 323 644, а починалите са 9713.
БТА